Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nastopa za sežanski klub

Primorske novice - Alja Tasi: Mina Markovič, najboljša slovenska športna plezalka, ki od začetka leta nastopa za sežanski plezalni klub, se te dni pripravlja na zaključno tekmo svetovnega pokala, ki bo sredi meseca v Kranju.

Pravkar se je vrnila z azijske turneje, kjer je popravila nekoliko slabši vtis z začetka sezone. Na tekmah v Koreji in na Kitajskem je zmagala, na Japonskem pa je bila druga.

SEŽANA - Leta 2011 in 2012 je Mina Markovič zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, letos pa so njene možnosti, da na domači tekmi 15. in 16. novembra osvoji tudi svetovni pokal, zgolj teoretične. Bolje kaže njeni največji konkurentki, Korejki Jain Kim, ki je letos zmagala tudi na svetovnem prvenstvu v Španiji, kjer je bila Markovičeva druga. “Šele v drugem delu sezone sem začutila pravo energijo in ubrala pravi pristop. Trenutno sem v odlični formi, vendar sem žal na začetku sezone izgubila preveč točk,” komentira svoj trenutni položaj tik pod svetovnim vrhom.

Plezanje primerno za vsakogar
Markovičeva, ki bo 23. novembra dopolnila 27 let, je članica plezalnega kluba Plus iz Sežane vse od njegove ustanovitve pred dvema letoma. Do letos je tekmovala za Ptuj, od koder je tudi doma. Trenutno živi v Ljubljani, trenerja ima v Škofji Loki, v Sežano pa jo je povabil njen partner in predsednik kluba Luka Fonda. V svojih prostorih na Partizanski 43 so postavili umetno plezalno steno, kjer plezanja učijo otroke in odrasle. “Ta šport je primeren za vsakogar. Sploh če ga prakticiramo na umetni steni, pod katero so blazine. S plezanjem ne razvijamo le ene skupine mišic, ampak enakomerno vse telo,” razlaga Markovičeva.

Njena glavna disciplina je težavnostno plezanje, ki poteka na umetnih previsnih stenah, ki so visoke med 15 in 17 metrov, plezalci pa so varovani z vrvjo. “Za vsako tekmo, od kvalifikacij do finala, postavijo novo smer. Novo smer si tekmovalci lahko ogledujemo le šest minut, ostalih konkurentov pa ne smemo gledati. Ko pa pride čas tvojega nastopa, imaš natanko en poskus. Ko padeš ali narediš napako, je tekmovanje zate končano,” razlaga plezalka.

Dobro se znajde tudi v balvanskem plezanju, čeprav to ni njena prva disciplina. “Ampak vseeno sem tudi v balvanskem plezanju v svetovnem pokalu že dvakrat zmagala in bila večkrat na stopničkah za najboljše,” se pohvali.

Balvanske stene so nižje in niso varovane z vrvjo, temveč z blazinami. Postavljene kombinacije so zelo zahtevne, vendar imajo tu tekmovalci več poskusov, čas pa je omejen na pet minut. Kljub temu vrh tekmovalec vidi le redkokdaj, priznava Markovičeva. “Večina misli, da te je pri plezanju najbolj strah višine, ampak na višino se zelo hitro navadiš. Gre bolj za premagovanje samega sebe: ali boš še nadaljeval v začrtani smeri, ali boš zdržal še zadnji del poti do cilja.”

Športnica svetovnega razreda
Markovičeva je športnica svetovnega razreda, ki ga v neolimpijski disciplini lahko pri nas dosežeš le z zmago na svetovnem prvenstvu ali svetovnih igrah. Zaposlena je na ministrstvu za obrambo, v vojaški športni enoti.

Veliki met ji je uspel lani, ko je osvojila zlato medaljo na svetovnih igrah v Kolumbiji, kar je njen največji uspeh doslej. “Na to tekmovanje se uvrstijo le kontinentalni prvaki in zmagovalci svetovnega pokala, zato je raven res zelo visoka,” pojasnjuje.

Premora med treningi ni veliko; tritedenske počitnice si privošči le pred novim letom. Že konec decembra začne plezati po skalah v naravi, januarja pa se posveti še telesnim pripravam. Med sezono, ki traja praktično vse leto, trenira šestkrat na teden.

Želi si zmagati na svetovnem in evropskem prvenstvu in osvojiti še edini manjkajoči lovoriki. V svetovnem pokalu pa v bodoče želi tekmovati še bolj prepričljivo in osvojiti več zaporednih posamičnih zmag, kot ji je to pred kratkim uspelo v Aziji.

ALJA TASI


Nagrada je pokazati znanje

Večer, Šport - Zoran Mijatovič: Ptujčanka Mina Markovič bo v konkurenci 45 tekmovalk skušala priplezati do tretje zmage na tekmi svetovnega pokala v Kranju

Kranj bo ob koncu tedna še 19. leto zapored gostil (finalno) tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju, čeprav se z organizacijo profesionalno ukvarja le en človek – Tomo Česen. Ta obljublja pestro zasedbo: 105 tekmovalcev, od tega 60 moških in 45 žensk, iz 24 držav. Slovenska reprezentanca bo prispevala 14 plezalcev: po sedem deklet in fantov. "Od tega je večina mladincev, ki zaradi finančnih razlogov med sezono niso imeli možnosti nastopati na drugih tekmah svetovnega pokala," je razložil selektor reprezentance Roman Krajnik.
Ta bo na finalu sezone največ pričakoval od Mine Markovič, ki se bo potegovala za zmago. 26-letna Ptujčanka, za katero so v najstniških letih na ptujski gimnaziji zgradili celo plezalno steno, je v Kranju že slavila v letih 2009 in 2012. Da je trenutno v šampionski formi, je dokazala s septembrskim naslovom svetovne podprvakinje v težavnostnem plezanju in z bronasto medaljo v kombinaciji. Tudi v svetovnem pokalu trenutno zaseda ti dve mesti, le da sta disciplini obrnjeni.
Markovičeva ima celo nekaj teoretičnih možnosti, da bi v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti slavila. Za to bi morala v Kranju zmagati, vodilna Južna Korejka Džain Kim, ki je bila prva na štirih od sedmih letošnjih tekem, pa bi morala tekmovanje zaključiti v sobotnem polfinalu na največ 16. mestu. Ptujčanka se s preračunavanjem ne obremenjuje: "Na tekmi si želim le prikazati vse, kar znam. To bi bila zame in za domače navijače največja nagrada."
Ker ji gre prav drugi del sezone kot po maslu, pred dnevi je namreč azijsko turnejo zaključila z dvema zmagama in drugim mestom, si Mina Markovič želi, da bi tekma v Kranju prišla na spored nekoliko prej, ko bi bile možnosti za skupno zmago v svetovnem pokalu še bolj realne: "Drugi del sezone jemljem veliko bolj sproščeno. Ta pristop se mi obrestuje. Prav pritisk, ki sem si ga sama ustvarjala, me je lani stal boljšega zaključka v svetovnem pokalu." Ali bo nanjo zaradi domačega tekmovanja kaj večji pritisk občinstva? "To je odvisno od mene same. Če pritisk vzamem za spodbudo, bom iztisnila iz sebe še kak atom moči več," odgovarja najboljša slovenska plezalka. Ob njej bo do najvišjih uvrstitev skušala priplezati še zmagovalka Kranja v letih 2006 in 2007 Maja Vidmar, v moški konkurenci pa bo glavni slovenski adut Domen Škofic. Finale tekmovanja se začne v nedeljo ob 17. uri, cena vstopnice znaša osem evrov.

Zoran Mijatovič
 

10.11.2014

Ambiciozna Mina Markovič želi osvojiti vse največje svetovne lovorike
Foto: Luka Fonda


 

 

 

 

 

Vecer.si 12.11.2014

Foto: Tit Košir

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27642

Informacije

Informacije