Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pester oktober za gorske reševalce društva GRS Jezersko

GRZS - Drejc Karničar: Po klavrnem in deževnem poletju, se je z lepoto jesenskih hribovskih doživetij na žalost povečala tudi potreba po posredovanju gorskih reševalcev.

V juliju in avgustu smo posredovali le enkrat, pa še takrat je težko poškodovani planinki hitro in učinkovito pomagala dežurna helikopterska ekipa z Brnika. V oktobru smo posredovali kar trikrat. Dva sta na žalost v naših gorah in gozdovih izgubila življenje. Prvi je bil samohodec, ki je želel opraviti turo po brezpotju mimo slapu Čedca in Vratc do Češke koče.
Izkušen planinec, ki je pot prehodil že pred desetimi leti, je najverjetneje zdrsnil ali omahnil na izpostavljenih nagnjenih ploščah v grapi med Čedco in Velikim kupom. Našli smo ga šele s pomočjo helikopterja. To je že druga nesreča na brezpotju okrog slapu Čedca, kjer so se razmere po podorih od leta 2008 močno spremenile in poslabšale. Prehod je varno preplezljiv le s primerno alpinistično opremo (v navezi) in ob izjemnem poznavanju območja.

Druga žalostna zgodba se je odvila v gozdu pod Ažmanovo kmetijo, kjer je prišlo do zastoja srca 42 letnega gozdnega delavca. Sodelavci so poklicali pomoč in takoj pričeli z oživljanjem, s katerim smo nadaljevali tudi jezerski gorski reševalci. Tudi nadaljevanje reanimacije s strani ekipe NMP iz ZD Kranj ni pomagala nesrečnemu gozdarju. Pokojnega smo prenesli do gozdne ceste in ga predali pristojni službi.

Tretje posredovanje dveh nepoškodovanih planincev v ferati pod Češko kočo je bilo v primerjavi z zgoraj napisanim najbolj vesela zgodba, ki pa si kljub temu zasluži našo največjo pozornost in tehten razmislek. Trije planinci so se želeli preizkusit v novi ferati pod Češko kočo. Najprej so opazovali neuspešne poizkuse predhodnikov v najzahtevnejšem spodnjem delu poti. Predstava jim ni bila všeč, zato so izbrali nekoliko lažji zgornji del, do katerega lahko prideš po označeni poti. Vendar se jim je tudi tukaj zataknilo. Že prvi previs je bil prehud zalogaj. Kaj sedaj? Prva dama se odloči za sestop. Modro. Druga dva pa sta si zamislila ponoven obvoz. Tokrat kar po steni. Po polički v plitev žleb in po njem kakšnih petdeset metrov navzgor, potem pa levo nazaj na pot v varen objem jeklenic. Na žalost ni šlo. Ne naprej in ne nazaj. 47 letna gospa in 60 letni gospod pokličeta pomoč. Pridemo pomagat. S pomočjo vrvne ograje ju varno pripeljemo nazaj na pot in jima pomagamo zaključit zaželeno turo. Pri Češki koči je sneg. Stopinje so poledenele. Čez dve uri bo že tema. Srečen konec??

Ima zgodba tudi kakšen nauk, sporočilo? Vsekakor, a ne le za izbrana planinca, temveč za vso slovensko planinsko srenjo, ki v teh dneh dobesedno vre prek mrzlih prepadnih sten Češke koče. Tega smo na Jezerskem vsekakor veseli, a ker bi radi, da se gorniki vračajo s tur srečni, zdravi in zadovoljni, bi jezerski gorski reševalci radi opozorili na nekatera dejstva, ki smo jih opazili v teh prvih dnevih po odprtju ferate pod Češko kočo:
- Obisk je izjemen in v veliki večini so planinci za vzpon po ferati primerno opremljeni (čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet, gojzarji ...).
- Na žalost je med njimi vse preveč planincev brez primernih izkušenj in brez zadostne fizične moči za take poti (moč se lahko pridobi v telovadnici, izkušnje pa zaenkrat na mnogih feratah različnih težavnostnih stopenj v italijanskih in avstrijskih stenah).
- Nikdar in za nobeno ceno izven zavarovane poti, če za tako ravnanje nimamo potrebne opreme in alpinističnih izkušenj (vrv, klini, kladivo, vponke, znanje ...).
- Lotevamo se le takih poti, za katere smo psihično, fizično in tehnično pripravljeni
- Vedno naj velja načelo postopnosti, od lažjega k težjemu, od znanega k neznanemu, od krajših k daljšim turam ...
- Ferata pod Češko kočo je v izrazito senčni legi (od oktobra do marca sploh ne posije sonce), zato je veliko pogosteje in hitreje mokra, blatna, poledenela, snežena ...
- V hribih še vedno velja, da je bolje vstopiti uro prej, kot uro kasneje (še posebej, ko je kratek dan).
- Po ferati se ne sestopa, ker je sestop mnogo zahtevnejši kot vzpon in ker s tem povzročamo dodatne težave in nevarnost tudi tistim, ki se pravilno vzpenjajo.
- Vedno preverimo tudi razmere za sestop v dolino.
- Tudi za vzpon prek ferate parkirajte na označenem parkirišču.

Srečno na vseh vaših poteh!
Besedilo: Drejc Karničar, GRS Jezersko

06.11.2014


Odmevi po prvem posredovanju v ferati pod Češko kočo ...

Člani GRS Jezersko skupaj v ferati
 
Pomanjkanje znanja in moči
 
Prvi previs v zgornjem delu
 
Rešilna vrvna ograja
 

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije