Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vzhod Slovenije bo še naprej

Sobota info: ... brez helikopterskega reševanja
Slovenija zaenkrat, kljub novi uredbi EU, ne bo ostala brez helikopterskega reševanja. A na vzhodu Slovenije ga že tako ali tako nimamo.

V torek je stopil v veljavo pravilnik, ki omogoča uporabo helikopterjev policije in vojske v namene nudenja nujne medicinske pomoči, kljub uredbi Evropske unije, ki to prepoveduje. A helikopterske nujne pomoči ste lahko deležni le v osrednji in zahodni Sloveniji.

EU določa s čim in ne kdo lahko in kdo ne
Evropska uredba, ki je pričela veljati z oktobrom, določa, da lahko naloge nudenje helikopterske nujne medicinske pomoči opravljajo le helikopterji, ki ustrezajo določenim standardom. Ti se nanašajo predvsem na zmogljivost in opremljenost helikopterjev, katerim pa helikopterji Slovenske vojske in policije ustrezajo, čeprav niso povsem namenski. Poročanje medijev, da bodo reševanje lahko opravljali le zasebni ponudniki, tako ne drži.

Pozabljeni vzhodno od Trojan
Slovenija ima zaradi finančnih težav le eno helikoptersko bazo, in sicer na letališču Brnik. V primeru, da je nujna medicinska pomoč potrebna v vzhodnem delu Slovenije, dlje od Trojan, helikopterska enota ne posreduje. Kljub temu v redkih primerih helikopterji posredujejo pri prevozu bolnikov med bolnišnicami, tudi iz Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Uroš Lampič, vodja helikopterske nujne medicinske pomoči: “Še vedno imamo le eno helikoptersko bazo v Sloveniji, priznavamo da v vzhodni Sloveniji nismo učinkoviti.”

Ne le za reševanje v gorah, tudi za prevoz novorojenčkov
Policijska letalska enota je v letu 2013 opravila za okoli 400 ur humanitarnih nalog. Od tega je bilo približno 180 ur opravljanja nujne medicinske pomoči, 100 ur gorsko reševalnih akcij, 60 ur prevozov v inkobatorju in 70 ur medbolnišničnih prevozov. Helikopterji tako niso le sredstvo za reševanje v gorskih nesrečah ter tesrečah na težko dostopnih območjih, temveč je spekter njihove uporabe v humanitarne namene širok.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije