Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Padel 20 metrov v globino

Svet 24 - Sašo Avramovič: Splitski gorski reševalci so pred dnevi uspešno izvedli zahtevno reševanje alpinista iz stene Kozjaka. Alpinistu se je pod nogami odlomil kamen, nato pa je padel približno dvajset metrov globoko in obvisel na enem izmed klinov. Dobil je težke poškodbe.

Splitskim gorskim reševalcem je v nedeljo popoldne uspelo zelo zahtevno reševanje alpinista iz stene Kozjaka, ki je plezal v smeri Po žlebu. Med plezanjem se je od stene odlomil kamen, zaradi česar je alpinist padel v globino in obvisel na enem izmed klinov. Njegovemu prijatelju ga je k sreči uspelo spustiti na polico. Takoj zatem so poklicali hitro pomoč, ki je o nesrečnem dogodku nemudoma obvestila hrvaško gorsko reševalno službo.

Reševalci so se sicer do ponesrečenega alpinista poskušali prebiti s helikopterjem, a jim ni uspelo zaradi močnih sunkov burje. Iz helikopterja so se izkrcali na vrhu stene, do ponesrečenca pa se je najprej spustila zdravnica in ga oskrbela. »Padel je z višine približno dvajsetih metrov. Čeprav ga je zadržal eden izmed klinov, se je težko poškodoval. Počilo mu je vretence, a vseeno ne bi smel imeti trajnih posledic,« je dejal izkušeni alpinist Stipe Božić, ki je sodeloval v reševalni akciji. V njej je sicer posredovalo kar triindvajset gorskih reševalcev. Okoli tretje ure popoldne so ponesrečenca in prijatelja spustili do vznožja stene, za njiju pa je nato poskrbela hitra pomoč.

V reševalni akciji je sodelovalo kar 23 gorskih reševalcev.
In med to reševalno akcijo je prišel še en poziv na pomoč. Na hribu Imber nad mestom Omiš si je namreč planinka zlomila nogo. »Z njo je bilo veliko lažje, saj se je ponesrečila na planinski poti, v bližini pa je bil tudi eden izmed naših članov,« je povedal Božić.

Sašo Avramovič

30.10.2014


Hrvaška GRS - 26.10.2014
Vinko Prizmić: Dve reševalni akciji za postajo HGRS Split ...

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije