Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 29.10.14

Nedeljski dnevnik: Nazaj na standardni čas

Minuli teden smo spet prestavili čas za eno uro nazaj in prešli na uro po soncu. Poleti namreč številne države in tudi Slovenija od leta 1983 prestavljajo kazalce za uro naprej, jeseni pa nazaj. Marca 1983, ko smo prvič premaknili uro naprej, so se dogajale prave komedije zmešnjav. V podjetjih so premikali začetek dela, prilagodili so avtobusni in železniški vozni red, tako da kakšne posebne spremembe zaradi premika kazalcev niti ni bilo.

Prvi resni predlog o prehodu na poletni čas je dal angleški gradbenik William Willett leta 1907 v brošuri z naslovom Razsipanje z dnevno svetlobo, vendar mu tedaj ni uspelo prepričati britanskega parlamenta. V tej zgodbi je pomemben tudi standardni čas (na katerega smo spet prešli minulo nedeljo zjutraj). Iznašel in predlagal ga je kanadski železniški inženir Sandford Fleming, ki je leta 1878 razdelil svet na enourne pasove. Odkril je rešitev problema voznega reda vlakov, ki ustavljajo na različnih postajah in usklajujejo čas s krajevnim položajem sonca.

Bistvo poletnega časa (»daylight saving time«) naj bi bila večja usklajenost dnevne svetlobe in delovnega časa. V Evropi poletnemu času pravimo EST (european summer time), medtem ko je »zimski« oziroma standardni čas označen kot CET (central european time), poleti pa potem postane CEST (central european summer time).

Poletni čas se v glavnem uporablja v severnem zmerno toplem pasu, medtem ko se v tropskem ne, ker se čas osončenosti ne menjuje tako močno. V Ameriki in Kanadi preidejo na poletni čas tako kot v Evropi, nazaj pa teden dni za nami. EU od leta 2002 prehaja na poletni čas drugo nedeljo v marcu in nazaj zadnjo nedeljo v oktobru. Tako premikajo ure vse evropske države razen Islandije. Leta 2011 je premikanje kazalcev ukinila Rusija, s tem, da je ukinila zimsko računanje časa in je pri njih čas vedno eno uro pred soncem. Kar sploh ni tako slabo, če pomislimo, da bi lahko imeli eno uro daljši dan ...

Biovreme
Območje visokega zračnega tlaka se bo zadrževalo nad južno in srednjo Evropo in bo šele sredi prihodnjega tedna prehodno nekoliko oslabelo. Vremenski vpliv bo tako večinoma ugoden.

Napoved v besedi
V sredo, četrtek in petek bo precej jasno z jutranjo meglo. V izpostavljenih legah bo zjutraj možna slana. Tako vreme se bo nadaljevalo do nedelje, v ponedeljek in torek bo v vzhodni Sloveniji še delno jasno, drugod bo pretežno oblačno z mogočimi manjšimi padavinami v južni in zahodni Sloveniji.

 

29.10.2014

Uporabljane oznake: Nedeljski | vreme | Vremenski | Dnevnik

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije