Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ne enega, ampak dva pogrešajo

Slovenec: Kamnik, 14. novembra.

Usoda pogrešanega turista Jožeta Jezerška je še vedno negotova. V soboto dopoldne se je že odpravljala v planine ekspedicija, pa je nekdo prinesel na tajništvo SPD v Kamniku vest, da je pogrešani planinec v neki pastirski koči na Veliki planini in da se takoj naslednji dan vrne v dolino. V tem smislu je bilo poročano v torek v dnevnikih. Ta vest pa je temeljila na nesporazumu, ker je neki planinec izjavil, da je videl Jezerška na Veliki planini, drugi pa je prišel z zatrdilom, da je Jezeršek nameraval ostati kakih 10 dni v planinah, kar je baje sam izjavil. Zato je danes vzbudila tem večjo skrb v Kamniku vest, da se Jezeršek ni vrnil in da poleg njega pogrešajo še 21 letno turistko Erno Černičevo iz Streliške ulice v Ljubljani.

Po poizvedovanjih se je zdaj res dognalo, da je bila namenjena v planine večja družba, pa sta na koncu ostala samo imenovana dva, ki sta se kljub temu podala na pot, po kateri je nameravala iti vsa družba. Izbrali so si namreč dolgo in nelahko turo z Velike planine na Konja, Planjavo, Okrešelj in naprej na Krvavec. Oba turista sta bila dobro oskrbljena z živežem, nista pa imela s seboj vrvi, ki je v takem času nujno potrebna na tej poti. Prepričana sta bila, da je pot prav taka kakor v poletju, saj je ta čas vladalo v planinah najkrasnejše vreme brez najmanjše sence oblačka, doline pa je pokrivala gosta megla.

Neki Jezerškov prijatelj se je včeraj podal na Veliko planino, kjer je zvedel, da sta oba turista res šla proti Konju in da se nista vrnila na Veliko planino. Gotovo je tedaj, da sta v začetku lahko hitro napredovala po poti preko Konja in Presedljaja, težko pa je verjetno, da sta prvi dan prišla že čez Planjavo na Sedlo. Poizvedovanje je bilo v začetku otežkočeno, ker so iskali samo enega pogrešanega turista. Zdaj sklepajo, da sta se podala h Kocbekovi koči na Korošico, kjer ju je morda zadržala nastopivša megla in pozneje sneg. Edina možnost, da sta še pri življenju, je nada, da sta ostala na Korošici, od koder ne moreta po novozapadlem snegu naprej.

Podružnica SPD je zato takoj danes zjutraj odposlala na Veliko planino ekspedicijo, ki bo šla na Korošico in pogledala naokrog po poti. Morda se ji posreči odkriti kako sled, čeprav je v planinah zapadlo precej snega. V Kamniku so v velikih skrbeh za usodo obeh planincev. Ekspedicija se bo vrnila šele v petek zvečer, dal Bog, da z dobrimi vestmi.

Slovenec, 15. november 1934

15.11.1934

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije