Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 22.10.14

Nedeljski dnevnik: Deževno poletje - občutek vas ni varal

Še pred časom so meteorologi razlagali, da nas vara občutek o tem, da je letošnje poletje bolj deževno. Zdaj so to potrdile analize oddelka za klimatologijo Agencije RS za okolje, ki je analiziral obdobje med 15. junijem in 15. septembrom. Tako je bilo v tem času (93 dni) nadpovprečno veliko dni s padavinami (najmanj 0,1 mm), prav tako pa tudi skupnih padavin. Padavinskih dni je bilo po vsej Sloveniji kar 40. V tem času je bilo na Krasu, v Primorju, Posavju in v okolici Lendave, v Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alpah ter Karavankah do 63 deževnih dni, drugod po Sloveniji jih je bilo od 44 do 56. Število padavinskih dni tega obdobja je dolgoletno povprečje 1981-2010 presegalo vsaj za 1,3-krat pa tudi do dvakrat. Največje odstopanje je bilo na jugu države, posebej v južnem delu slovenske Istre, najmanjše pa na severozahodu države, delu Koroške in vzhodnem delu Posavskega hribovja. Odklon števila padavinskih dni se je zmanjševal proti severu

Kaj pa višina padavin? V tem obdobju je padlo več kot 400 mm padavin na severovzhodu in jugozahodu in več kot 900 mm na severozahodu in severu države. Velik del države je dobil med 550 in 700 mm padavin. Izmerjena višina padavin je bila po vsej Sloveniji nadpovprečna, najbolj pa je od povprečja odstopala na jugu in vzhodu države ter v Polhograjskem hribovju, kjer je padlo kar 1,8-krat pa tudi več kot dvakrat toliko padavin kot povprečno. Odstopanje je bilo najmanjše (manj kot 1,4-kratnik običajnih padavin) na skrajnem severozahodu. Če nadpovprečne padavine lociramo natančneje: več kot 300 mm padavin nad dolgoletnim povprečjem je padlo v okolici Snežnika na jugovzhodu države, v Halozah, v Idrijsko-Cerkljanskem, Tolminskem, Polhograjskem in Škofjeloškim hribovju, Karavankah, na Kranjsko-Sor- škem polju in v Kamniško-Savinjskih Alpah. Najmanj, manj kot 200 mm, so izmerjene padavine presegale dolgoletno povprečje v Goriških brdih, Bovški kotlini, Zgomjesavski dolini, Ljubljanskem barju, zahodnem delu Koroške, Apaškem polju, Goričkem, vzhodnem Posavskem hribovju in Sotelskem gričevju.

Biovreme
Večja vremenska obremenitev sredi tedna se bo zmanjšala. Nad našimi kraji bo v naslednjih dneh območje visokega zračnega tlaka, kar bo prispevalo k boljšemu počutju.

Napoved v besedi
Po sredini deževni in hladni noči bodo v sredo dopoldne padavine povsod ponehale in se bo zjasnilo. Sveže bo. V četrtek in petek bo zmerno do pretežno oblačno, ponekod na vzhodu bo občasno rahlo deževalo. V soboto se bo oblačnost umikala proti vzhodu. Od nedelje do srede bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo in večinoma suho. Dnevne temperature bodo od 13 do 18 stopinj Celzija.

 

22.10.2014

Uporabljane oznake: Nedeljski | vreme | Vremenski | Dnevnik

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije