Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bistrica razdira

21.10.1934

dLib.si

torek, 23. oktober 1934, ob 10:51, Boris Štupar, ogledov: 616

Jutro: Kamnik, 21. oktobra 1934

V Stahovici so te dni dogradili veliki Erjavškov jez na Bistrici. Jez je odvajal vodo v prekop, ob katerem so dobivali vodni pogon dve žagi in dva mlina. Lani ga je ob poplavah Bistrica popolnoma porušila in vsestranskemu prizadevanju naših faktorjev se je posrečilo dobiti potrebno podporo za gradnjo novega jeza.
Vreme je bilo cest. odboru naklonjeno, da je v razmeroma kratkem času dovršil težavno delo. Treba je bilo zavarovati še levo obrežje in urediti dela pri prekopu. Medtem pa je nastopilo lepo veme, sneg v planinah se je pričel topiti in voda v strugi je proti pričakovanju hitro narasla. Pritisk proti levemu bregu je bil prehud. Voda je izpodkopala obrežje, prodrla ob temelju jeza in ga obšla ter odplavila precejšen kos zemljišča. Sreča v nesreči je bila, da je voda kmalu upadla, drugače bi bila škoda še mnogo večja. Bistrica je vnovič dokazala, da je nevaren hudournik, ki ga bo treba čimprej regulirati.
Gradnja železobetonskega mosta pri »Korlnu« v Stahovici se je znatno zavlekla, ker cestni odbor ni mogel dobiti cementa. Vzrok je samo v prepozni dobavi cementa, ne pa morda kje drugje, kakor bi nekateri radi prikazali nepoučenim.

Jutro, 23. oktober 1934
 

eXTReMe Tracker