Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

36 mrtvih na japonskem ognjeniku

nov.vecer.com: Japonski reševalci danes nadaljujejo reševalno akcijo na ognjeniku Ontake, ki je v soboto izbruhnil 

Po poročanju japonskih medijev so blizu vrha vulkana odkrili trupla 36 pohodnikov, ki so ostali ujeti ob izbruhu. Več kot 1100 gasilcev, policistov in vojakov se je namreč danes vrnilo na ognjenik, da bi prišli do ljudi, ki so jih morali v nedeljo pustiti na gori zaradi visoke stopnje strupenega plina v zraku, zaradi katerega je bila reševalna akcija preveč nevarna.

Dim se je danes še vedno dvigal z vrha vulkana, a so helikopterji vseeno preiskovali območje ognjenika, ki je sicer jeseni zelo priljubljena destinacija pohodnikov. Poleg mrtvih so za zdaj potrdili še najmanj 63 ranjenih. (spletno uredništvo, sta)


27.05.2014 - Na Japonskem ob izbruhu vulkana ranjeni pohodniki

Vecer.si 29.09.2014

  

Ognjenik Ontake - koče in ljudi na njem je prekril pepel, ki je nastal ob izbruhu (Reuters)


nov.vecer.com, 01.10.2014: Na območju japonskega vulkana odkrili nova trupla

Na območju japonskega vulkana Ontake, priljubljene pohodniške točke, so reševalci odkrili še sedem trupel, tako da se je število smrtnih žrtev po zadnjih podatkih povzpelo na 43. Po napovedih to še ni dokončna številka, saj na območju vulkana, ki je nenadoma izbruhnil ob koncu tedna, leži še nekaj trupel.

Okoli tisoč vojakov, policistov in gasilcev sodeluje pri odnašanju trupel v dolino, pri tem pa uporabljajo tudi helikopterje.

"Menimo, da so številni ljudje še pogrešani, a ne vemo še, koliko jih je," je dejal predstavnik kriznega štaba prefekture Nagano. Številni se namreč pred začetkom pohoda na sicer priljubljeno pohodniško točko Ontake ne registrirajo z imenom in priimkom. Po navedbah lokalnega turističnega društva se običajno pri pristojnih oblasteh z imenom in priimkom registrira samo od 10 do 20 odstotkov pohodnikov.

3067 metrov visoki vulkan Ontake v osrednjem delu države je izbruhnil v soboto okoli poldneva po lokalnem času. Dim se je dvigal do 10 kilometrov visoko in se je iz vulkana vil tudi ponoči. Prvotno je bilo po izbruhu na gori ujetih prek 250 ljudi, a jih je večina ponoči sama varno sestopila.

Ontake je ena izmed najbolj priljubljenih pohodniških točk na Japonskem. Zadnji večji izbruh tega vulkana sega v leto 1979. (spletno uredništvo, sta)

 

Vecer.si 01.10.2014

  

Foto: Reuters

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije