Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinska nesreča na Triglavu

Slovenski narod: Včeraj se je na Severni steni ponesrečil znani športnik Edi Deržaj – Rešilna ekspedicija ga je našla živega in prenesla v Aljažev dom.

Mladi ljubljanski turist in športnik g. Edi Deržaj je postal prva letošnja žrtev naših planin. K sreči so se izkazale prve vesti, ki so prispele včeraj v Ljubljano in ki so govorile o smrtni nesreči, za preveč pesimistične, žal pa še ni točnih poročil o poškodbah, ki jih je dobil ponesrečenec.
Edi Deržaj je pred dvema letoma dovršil ljubljansko učiteljišče in bil nastavljen kot učitelj v Križah pri Tržiču. Letos je imel radi bolezni enoletni dopust in se je moral omejiti tudi v gojenju sporta in turizma, ki jima je zapisan z dušo in telesom. Zdaj pa se je že toliko okrepil, da se je lahko podal zopet na večje in napornejše ture. Šele pretekli teden je bil na Triglavu in se srečno vrnil, a v ponedeljek se je že zopet odpeljal v Triglavsko pogorje. Včeraj zjutraj je odšel iz Aljaževega doma in je hotel v spremstvu ge. Pibernikove, ki tudi slovi kot spretna turistinja, preplezati del zloglasne »severne« stene med Črnim grabnom in Jugovo smerjo. To pot sta par dni poprej naredila gg. dr. Tominšek ml. in Miha Čop. Deržaju pa je očividno na njej spodrsnilo in je strmoglavil s stene. Ga. Pibernikova mu sama ni mogla pomagati, zato se je hitro vrnila v dolino in obvestila člane SPD o nesreči.

Mojstranska podružnica SPD je že včeraj popoldne organizirala petčlansko rešilno ekspedicijo, ki je pod vodstvom vodnika Laha takoj odšla v planine. Zvečer je odšla iz Ljubljane tudi ekspedicija vrlih Skalašev, ki so vedno pri roki, kadar je treba pomagati.
Danes dopoldne je ljubljansko vodstvo SPD prejelo iz Mojstrane kratko brzojavno poročilo: »Deržaj živ. Nahaja se v Aljaževem domu.«
Podrobnosti, kako se je nesreča zgodila in kakšno je stanje g. Deržaja, do
opoldne še niso bile znane.

Slovenski narod, 7. julij 1927
 

  07.07.1927

dLib.si


Za G-L pripravil: France Malešič

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije