Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Strašna smrt sedmih turistov v bavarskih gorah

Slovenec (1934): Celi slapovi vode in kamenja so šli čez nje - Grozne ure smrtnega strahu

Listi so kratko poročali, da so v gorovju Wetterstein na Bavarskem našli trupla 7 ponesrečenih turistov iz Monakovega.

Posameznosti te strašne nesreče so kar pretresljive:
V ponedeljek, 10. septembra zvečer je reševalni urad nemškega planinskega društva v Monakovem dobil obvestilo, da so odšli v gorovje planinci gospa dr. Käthe Döberl, gdčna. Erna Weber in Franc Singer. Ker jih v ponedeljek zjutraj ni bilo v službo, je upravičen strah, da so se kje ponesrečili. Takoj so odšle za njim reševalne ekspedicije, obenem pa je radio pozval turiste, naj povedo, ali so pogrešane kje videli. V torek popoldne so odposlali tudi letalo, da pregleda ozemlje za pogrešanci. Brez uspeha. Pač pa je v torek reševalna ekspedicija našla nekega drugega turista mrtvega.

V sredo je reševalna postaja bila obveščena, da pogrešajo turista Karla Amanna in Alojzijo Huber. Sedaj so iskali kar pet pogrešanih turistov v sredo ves dan pa zopet brez uspeha.
V četrtek dopoldne so zopet iskali zaman, nagajala je megla in nevihte. V četrtek je prišlo novo obvestilo, da pogrešajo še dva hribolazca: Rudolfa Leurpendeurja in Gvidona Langerja. Vseh sedem turistov je bilo iz Monakovega. Vsi so vsak s svojo skupino odšli na Wetterstein. Drugi turisti so poročali, da so eno ali drugo skupino videli blizu Dreitorspitze in Schüsselkarspitze. Sedaj je bilo jasno, da se je morala zgoditi huda nesreča, če so pogrešane kar tri družbe, ki so bile namenjene na isto pot.

V petek, 14. t. m. dopoldne so vnovič preiskali vse stene, le strm žleb pod navpično steno, ki je prehajal zopet v prepad, ni bil še preiskan. Eden izmed reševalcev je zlezel v steno in s Zeissovim daljnogledom preiskoval žleb. V petek ob četrt na 12 je zagledal prvega moškega, ki je ležal nižje v žlebu. Takoj nato pa je zagledal kakih 50 m višje dve ženski. Ni pa vedel, ali spe, ali so mrtvi. Reševalci so takoj splezali v žleb in videli

strašen prizor.

Prvi, ki so ga našli je bil Amann, seveda mrtev. Višje gori pa so ležali v enem samem klopčiču Singer, Lange in vse tri ženske. Bili so strašno razbiti. Kamenje jih je kar razbilo. Zdi se, da so bili ob nesreči takoj mrtvi. Amann pa najbrže ni bil tedaj ubit, ampak le ranjen ter se je hotel rešiti iz žleba, a ga je kamenje na begu ubilo.

Stoječi mrlič
Treba je bilo dobiti še sedmega. Po napornem plezanju so našli Leurpendeurja. Ta pa je stal, na skalo naslonjen in mrtev. Njegov obraz je bil ves črn in so ga komaj spoznali. Najbrže ga je strela ubila. Za njim v skalni polici so našli še kruh in klobaso, kar dokazuje, da je ravno jedel, ko je vanj udarila strela. Nad njim je visela še vrv, na katero so se bili pri sestopu privezali njegovi tovariši.

Pod slapovi vode in kamenja
Te tri ločene skupine so se očividno sešle šele pri sestopu. V kaminu jih je zalotila nevihta in hoteli so tam prenočiti. Ponoči od nedelje na ponedeljek pa je v gorah zbesnel strašen orkan. Strašne vode so začele divjati po žlebu in nosile seboj kamenje, katero je reveže pobilo. Celi slapovi so drveli čeznje ter njihove stvari odnašali daleč v dolino. Tak slap, pomešan vode in kamenja je vrgel onih 6 kakih 20 metrov globoko v kotlino. Po urah, ki so jih dobili pri mrličih, vidijo, da se je to zgodilo v ponedeljek ob 4.20 zjutraj. Strašne ure so morali doživeti, preden jih je zgrabila smrt.


Mlad turist od lakote umrl
Dva avstrijska turista sta našla v Alpah v skupini Wettersteina truplo mladega turista, naslonjeno na skalo. Mrlič je bil v polni opremi ter se mu je poznalo, da je umrl od gladu in izčrpanosti. Po preiskavi so dognali, da je ponesrečeni dijak iz Monakovega, ki ga že dalj časa pogrešajo.

Slovenec, 23. september 1934
 

 

23.09.1934

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije