Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Iz Ljubljane

  27.04.1927

dLib.si


Pripravil: France Malešič

sreda, 27. april 1927, ob 09:02, Boris Štupar, ogledov: 747

Slovenski narod (1927): Predavanje dr. Julija Kugyja je bilo sinoči ob udeležbi ogromnega števila poslušalcev prisrčno, navdušujoče slavje v proslavo naših planinskih krasot.

Vsa srca so utripala ljubezen in spoštovanje, ko je profesor Ravnik izrekal lepe pozdravne besede in se je na ljubeznjivega gosta vsulo cvetje. Vsaka beseda predavatelja je vlivala prepričanje o njegovi globoko vkoreninjeni ljubezni do naših planin, kjer je slavni planinec hodil in plezal nad 50 let, zajemal večno mladost in se opajal v živi romantiki kraljestva Zlatorogovega.

Nad tri ure je trajalo predavanje, a poslušalci so do konca z napeto pozornostjo sledili vsem epizodam, povezanim v pravo poetično pripovest o veličastni planini in o doživljajih izkušenega planinarja. Ovacije, ki so često prekinjale predavanje ter ob zaključku dolgo niso pojenjale, so svedočile, da naše planinarsko pokolenje z vsem navdušenjem priznava dr. Kugyja za svojega učitelja in velikega vzornika. Šopek rdečih nageljnov, ki ga je odličnemu gostu poklonila mlada Skalašica, je bil simbol ljubezni in navdušene hvale. Danes odpotuje dr. Kugy v Zagreb, a v petek bo zopet med nami.

Slovenski narod, 27. april 1927

eXTReMe Tracker