Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ženska z goro

Delo, Svet so ljudje: Več kot pet desetletij je beležila vzpone in padce himalajskega gorništva, ...

... od vzpona prvega slepega človeka na najvišjo goro sveta do dvoma o trditvah Južne Korejke Oh Eun Sun, da je osvojila vseh štirinajst osemtisočakov na svetu. In ameriška novinarka Elizabeth Hawley pri devetdesetih nikakor ne misli odnehati.

Ta teden so jo za njeno delo nagradile nepalske oblasti – po njej so poimenovale 6182 metrov visoko goro, Peak Hawley. »Mislim, da je to šala,« je za časnik Independent dejala gospa Hawley. »Gora ne bi smeli imenovati po ljudeh.«

Elizabeth Hawley je doma iz Chicaga. V Ameriki ni bila že 60 let. V Katmandu, nepalsko prestolnico, je prvič prišla leta 1959. Potovala je po Evropi in Aziji in iz himalajskega kraljestva gora pisala za revijo Time.

Njena himalajska podatkovna baza je kombinacija detektivskega raziskovanja in knjižničarske natančnosti. Kot arbiter je na primer sodelovala pri podvigu Južne Korejke. Raziskala je obtožbe drugih plezalcev, da Oh Eun Sun ni dosegla vrha Kangčendzenga, pogovorila se je z vsemi šerpami na odpravi, in Korejkin uspeh je obveljal za spornega.

Gospa, po kateri so poimenovali goro, ne misli odnehati. »Le zakaj bi? In kaj bi počela? Sedela doma in gledala televizijo? Saj sploh nimam televizije,« pravi.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije