Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Viki Grošelj:

13.08.2014


Slovenske novice/G-L:
Na Mont Blancu umrlo pet plezalcev


Na Mont Blancu našli še šestega mrtvega alpinista
Planet SiOL 13.08.14: Aleksander Kolednik, STA
Na Mont Blancu v francoskih Alpah so našli še šesto truplo od torka pogrešane skupine alpinistov. Njihova nacionalnost še ni znana.

Skupino šestih plezalcev vključno z vodičem so pogrešali od torka. Trupla petih udeležencev gorske ture so reševalci našli na poti na 3.900 metrov visok vrh Aiguille d'Argentiere, poroča BBC. Zanje je bil usoden približno 250 metrov globok padec, je prepričana policija.

Skupina štirih moških in ženske, starih med 27 in 45 let, se je v spremstvu izkušenega vodiča proti Aiguille d'Argentiere odpravila v torek. V težave naj bi zašli po vzponu na vrh, ko se je vreme nenadoma poslabšalo. "Prepričani smo, da so plezalci žal umrli na mestu po padcu približno 250 metrov globoko," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal predstavnik reševalne policije Frederic Labrunye.

Reševanje sicer izkušenih plezalcev se je začelo že v torek, a ga je močno oviralo slabo vreme. Pet plezalcev je reševalna ekipa našla zjutraj na višini med 3500 in 3700 metri, truplo šeste žrtve pa so nekaj ur pozneje odkrili v razpoki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gre za najhujšo nesrečo na Mont Blancu v več kot dveh letih. Julija 2012 je devet plezalcev iz Švice, Nemčije, Velike Britanije in Španije pod sabo pokopal plaz. Od sredine letošnjega julija je pri vzponu na Mont Blanc umrlo več alpinistov, med drugim po dva iz Belgije, Finske in Irske ter po en iz Nemčije in Francije.

Na Planinski zvezi Slovenije so nam pojasnili, da nimajo podatkov o tem, da bi se v zadnjem obdobju na Mont Blanc napotila kakšna slovenska odprava.

četrtek, 14. avgust 2014, ob 17:29, Urednik G-L, ogledov: 1212

Planet SiOL: ... Očitno se je nesreča na Mont Blancu zgodila zaradi slabe tehnike plezanja

Kot nam je povedal Viki Grošelj, se je po znanih podatkih nesreča alpinistov na Mont Blancu zgodila med plezanjem, in sicer zaradi slabega ravnanja z opremo in slabe plezalne tehnike.

Nestabilno poletje ni najpomembnejši vzrok za to nesrečo, zlasti če je res to, o čemer je prepričana policija, da je bil za alpiniste usoden približno 250-metrski padec, nam je povedal vrhunski slovenski alpinist Viki Grošelj. "Dejstvo je, da so francoske Alpe vse leto približno enako nevarne, kajti to so gore, ki segajo v Evropi več kot štiri tisoč metov visoko. Ni treba obvladati le tehnike skalnega plezanja, temveč tudi lednega plezanja oziroma plezanja po snegu," je pojasnil.

Tam so tudi sredi poletja razmere pri teh višinah skoraj himalajske. Kot pojasnjuje, so Centralne Alpe vedno poimenovali mini Himalaja, ker so bili pogoji za plezanje tudi v tem poletnem času zelo podobni tistim v Himalaji. Pri plezanju v takšnih okoliščinah pa alpinisti nujno potrebujejo cepin in dereze, kar pomeni, da morajo plezalci obvladati tako skalno plezanje kot tudi tehniko lednega plezanja (po ledu in snegu).

Grošelj: Najzahtevnejše gore so za plezalce tudi najbolj atraktivne
"Dejstvo je, da so centralne Alpe od vseh gora v Evropi zaradi teh razmeroma precejšnih višin in zaradi tega, da moraš biti tudi poleti tam opremljen tako, kot pri nas pozimi, zanesljivo najbolj zahtevne gore za plezanje. Če so najbolj zahtevne, pa so tudi najbolj atraktivne, zato se tam pojavlja ogromno alpinistov, pohodnikov, gorskih vodnikov s svojimi strankami," navaja Grošelj. Ob teh številnih obiskih gora je nesreč razmeroma malo, meni.

Kot dodaja, je poletje najbolj primerna sezona za plezanje v Centralnih Alpah, zato je tudi obisk velik. Za plezanje je treba biti zelo dobro pripravljen ali pa je to bolje početi v spremstvu gorskega vodnika. "To niso takšne gore kot pri nas. Tudi naše so resne, ampak pri nas se lahko kljub vsemu vse razmeroma dobro izteče, ker je dolina blizu in nimamo snega in ledu," pojasnjuje športni pedagog, gorski reševalec in gorski vodnik Grošelj.

Dejan Ilić

eXTReMe Tracker