Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pred svetovnim prvenstvom v gorskem maratonu

Planet SiOL - Peter Kastelic: Ekstremna preizkušnja na Pikes Peak, med favoriti tudi Slovenci

Letošnje svetovno prvenstvo v gorskem maratonu gostijo ZDA. Prvenstva, ki poteka v sklopu maratona Pikes Peak, se bo udeležilo osem slovenskih tekačev, Mitja Kosovelj pa bo branil lanski naslov.

Tekače čaka 21-kilometrska proga, premagati pa bodo morali kar 2.382 metrov višinske razlike. Gre za eno največjih in najzahtevnejših gorskotekaških preizkušenj v ZDA, saj je cilj na vrhu Pikes Peaka, na spoštljivih 4300 metrih nadmorske višine. Slovenske barve bo branilo osem gorskih tekačev, največ pa je mogoče pričakovati od Mitje Kosovelja, dvakratnega svetovnega prvaka v gorskem maratonu, njegove sestre Mateje in Petra Lamovca.

Kosovelj bi bil zadovoljen z deseterico
"Pričakujem zelo težko tekmo, predvsem zaradi velike nadmorske višine, in menim, da so na tej tekmi v prednosti tisti tekmovalci, ki živijo višje in so bolje aklimatizirani. Upam, da bom izbral primeren začetni ritem, kajti le tako bom lahko odtekel optimalno, vsekakor pa pričakujem zelo zahteven zadnji del. Vsaka uvrstitev med deset bi bila vrhunski rezultat, še posebej zato, ker v takih razmerah še nimam izkušenj," pravi Kosovelj, ki se na prvenstvo pripravlja od sredine junija, a se zaveda, da razmere v Sloveniji niso take kot v Colorado Springsu: "V Sloveniji je težko izvesti priprave na tako tekmo, saj nimamo primernih višin, kjer bi lahko trenirali in se s tem približali razmeram, kot so tu."

Kosovelj ima na ZDA lepe spomine še iz leta 2003, ko je postal mladinski svetovni prvak v gorskem teku, drugo mesto pa je takrat osvojil Peter Lamovec, ki mu bo družbo delal tudi v Koloradu. "Izredno bi bil zadovoljen, če bi mi uspelo ponoviti uvrstitev izpred dveh let, ko sem bil na SP v Švici 18. Zaradi nadmorske višine, na kateri poteka tekma, pa je tokratna tekma zelo nepredvidljiva in glede uvrstitve težko napovedljiva. Preostale obveznosti mi niso dopuščale, da bi se na tekmovanje pripravljal tudi na višji nadmorski višini, ampak sem z izjemo posameznih treningov vse treninge opravil v domačem okolju. Ker bom na takšni nadmorski višini nastopil prvič, je odziv organizma na tukajšnje razmere precejšnja uganka," je dejal Lamovec, ki je imel ob potovanju čez lužo manjši zaplet s prtljago. V šali je dodal: "Upam, da mi bo k boljšemu rezultatu pripomogel tudi 'nov' tekmovalni dres, ki ima tokrat okus po slovenskem domačem medu. V Ameriko sem namreč med opremo prevažal tudi lonček medu, ki se je med potjo odprl. Lonček je tako v Ameriko prispel prazen, njegova vsebina pa je pustila sledi po precejšnjem delu moje opreme, tudi na tekmovalnem dresu."

Mateja prvič na gorskem maratonu
Mateja Kosovelj je letos odlično pripravljena, kar je dokazala s srebrno medaljo na evropskem prvenstvu v gorskih tekih, a se zaveda, da jo v ZDA čakajo povsem drugačne razmere. "Tudi sama ne vem, kako bom prenašala višino. Forma je dobra, v hrib mi gre dobro, kaj bo višina naredila, pa bom lažje komentirala po tekmi. So pa tu v prednosti Američanke, ki so bolj prilagojene na take razmere, one so po mojem mnenju favoritinje. Želja je, da bi izbrala pravi ritem teka, potem bomo videli, kakšen rezultat bo to prineslo. Zagotovo se bom borila do konca," pravi Novogoričanka, ki ji bosta v slovenski ekipi družbo delali še Urša Trobec in Maja Peperko. Pri moških bodo poleg Kosovelja in Lamovca nastopili še izkušeni Marjan Zupančič, Bojan Amrožič in Mitja Volčanšek. Tekma je na sporedu v soboto.

Slovenska ekipa:
Moški: Mitja Kosovelj, Peter Lamovec, Marjan Zupančič, Bojan Amrožič, Mitja Volčanšek
Ženske: Mateja Kosovelj, Maja Peperko, Urša Trobec

Peter Kastelic

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije