Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Blagoslovitev koče na Voglu

Slovenec (1934): V nedeljo, dne 19. t. m. bo blagoslovljen in slovesno odprt Skalaški dom na Voglu.

Lani so se uresničile dolgoletne sanje Skalašev in vseh naših planinskih smučarjev, da si postavijo smučarsko kočo na Voglu. Predlansko zimo so padle zadnje debele brine, zgodaj spomladi lanskega leta, še v snegu, so že vlačili težaki težke hlode na gradbeno mesto. Kmalu so sledile prve detonacije, razstreljevali so vrh Rjave skale za temelj. Radovedno so se začeli ozirati Bohinjci tja gor. Kaj bi neki tam gori? Ni še minilo mesec dni, že so se dvignili iznad temelja prvi trami. Po vsem Bohinju so se razgledovali. Bohinjci so začeli zmajevati z glavami. Pa kdo misli na tej pečini navpično nad jezerom postaviti bajto? S prvim vetrom bo šlo vse v prepad. Pa se je dvignila med trami prva in druga stena, koča se je prekrila in vihar za viharjem so šli čez njo. Kočo so opažili, vstavili vrata in okna. Še vedno je ni odnesel vihar. Prijazno se je slednjič ozrla, dogotovljena, na nezaupni Bohinj ter se mu zmagoslavno nasmehnila. Kje je tisti vihar, ki naj bi jo odnesel?

Prišli so jesenski ter zim- ski viharji in meteži, koča je v temnih nočeh prijazno mežikala s svojim velikim okni ter vabila. Popustili so trdi Bohinjci ter priznali, da se ji za enkrat še ni bati viharjev. Pozimi je koča privabila mnogo smučarjev, ki se nikdar niso vračali razočarani. Vsem je gostoljubno postregla in ustregla s prelepimi smučišči. Poleti je privabila veliko letoviščarjev ter jim nudila krasne razglede na vse Julijske Alpe.

In sedaj, za 19. t. m. vabi vse smučarje in planince, da jo obiščejo ob njeni blagoslovitvi. Pravijo, da bo topot še bolj ustrežljiva. Blagoslovil jo bo sam knezoškof g. dr. Gregorij Rožman. V ta namen je organizirana avtobusna zveza z Bohinjem. Prvi avtobus odhaja že v soboto, 18. t. m. ob 19.30 izpred kavarne Evropa. V nedeljo, 19. t. m. pa vozi istotako izpred Evrope ob 4 zjutraj drugi avtobus, poleg običajnega od Slov. plan. društva. Cena vožnji tja in nazaj znaša 47 Din. Sedeže si preskrbite v športni trgovini Alpina na Tyrševi cesti.

Slovenec, 15. avgust 1934

15.08.1934

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije