Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Beograjski turist je padel v prepad

Jutro (1934): Ljubljana, 9. avgust

Z Jezerskega so sinoči pripeljali v ljubljansko bolnišnico 57-letnega privatnega uradnika iz Beograda Izidorja Grčiča, ki je doživel v Kamniških planinah hudo nesrečo.
Grčič že nekaj let rad letuje v Laškem, a kot navdušen planinec je izkoriščal bivanje v Sloveniji tudi za daljše izlete na planine. V sredo se je bil namenil na Cojzovo kočo, kamor je prispel dopoldne ob 11. V koči se je nekoliko spočil in se okrepčal, kmalu nato pa je spet nadaljeval pot. Tik pod kočo je srečal uradnika tovarne »Jugočeške « iz Kranja Dragotina Repiča, ki je bil s svojo ženo na poti na Cojzovo kočo. Planinci so se pozdravili in v pogovoru je Repič omenil Grčiču, da je izgubil v Žrelu približno 20 m globokem prepadu nedaleč od Cojzove koče svojo palico. Priporočil mu je, naj nekoliko pogleda za palico, kar je Grčič tudi obljubil in se takoj podal proti Žrelu. Res je ugledal palico in takoj začel previdno plezati nizdol, a naenkrat se mu je pod nogami utrgala manjša skala. Grčič je zgubil ravnovesje in zdrknil v 20 m globok prepad. Obležal je hudo potolčen, nezavesten, z globokimi vrezami od ostrih skal.

Po srečnem naključju sta kmalu zatem prišla mimo Žrela dva dijaka, ki sta ponesrečenca opazila. Nemudno je eden izmed njiju odhitel proti Cojzovi koči, kjer je obvestil oskrbnika, drugi dijak pa je hitel na Jezersko organizirat reševalno ekspedicija. Grčiča so medtem že prinesli v kočo, z Jezerskega pa so kmalu prišli trije domačini, ki so težkega moža prenesli v dolino. Iz Preddvora so telefonirali po reševalni avto v Kranj, ki je bil hitro na mestu. Naložil je Grčiča in ga nemudno odpeljal naravnost v ljubljansko bolnišnico. Grčičevo stanje je vsekakor zelo resno. Kakor so ugotovili zdravniki, je dobil pri padcu, ko se je odbijal od skal, hude notranje poškodbe, obenem pa so tudi zunanje rane zelo občutne. V bolnišnici se bo moral lečiti več tednov. Izidor Grčič je po poklicu uradnik beograjske tvrdke »Prodaja Centra špirita«.

Jutro, 10. avgust 1934


Verjetno je zapis malo pomešan in je Cojzova koča, Češka ... (op.o.)

10.08.1934

dLib.si

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije