Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Konec poletja?

SLOmedia.it: ... Ne, še bomo uživali in se potili
Več sončnega vremena že v prihodnjih dneh, občutno izboljšanje v prihodnjem tednu

Sedanja vremenska slika je vse prej kot poletna. Atlantskemu zraku, ki je v preteklem tednu dosegel osrčje Evrope, so se v začetku tedna pridružili še nekoliko bolj sveži severnoatlantski tokovi, ki poglabljajo ciklonsko območje. Prišlo je do pogostih in obilnih padavin, zadnje dni pa se je nekoliko spustil tudi živosrebrni stolpec. Zlasti dnevne temperature so zaradi odsotnosti sončnega žarčenja razmeroma nizke. Ozračje je v višjih slojih sicer v bistvu normalno toplo, edinole na višini okrog 1500 metrov je temperatura za okrog 2 stopinji Celzija nižja od dolgoletnega povprečja, ničta izoterma pa celo nekoliko presega dolgoletne meritve. Če bi bilo vreme sončno, bi se temperature vzpenjale do okrog 30 stopinj Celzija.

V prihodnjih dneh severnoatlantski zrak ne bo uspel več napajati ciklonskega območja, ciklon bo zato počasi slabel in se bo oddaljeval od naših krajev. Zračni tlak se bo začel postopno krepiti, najprej v višjih slojih, postopno nato tudi v nižjih, kjer pa bo še pritekal z jugozahodnimi vetrovi občasno bolj vlažen zrak.

Od jutrišnjega dne bo glavnina poslabšanja počasi za nami. Postopno se bo vremenska slika začela umirjati. Že jutri bo več spremenljivosti in bo tudi nekaj sončnega vremena, od petka pa pričakujemo več sonca zlasti v dopoldanskih urah, spremenljivost z občasno nestanovitnostjo pa v popoldanskih, ko bodo še nastajale krajevne plohe in nevihte. Temperature bodo zlasti, kjer bo dopoldne več sončnega vremena, višje od sedanjih.
Po tem kalupu se bo vremenska slika v glavnem nadaljevala tudi v ponedeljek in torek, ko bo postopno sicer več stanovitnosti, vendar bodo povečini še nastajale popoldanske krajevne plohe in nevihte.

Občutnejše izboljšanje s poletnim vremenom se bo predvidoma začelo sredi prihodnjega tedna, verjetno že od srede 5. avgusta, ko se bo anticiklon še dodatno okrepil in povsem onesposobil pronicanja atlantskega zraka. Začelo se bo daljše obdobje s povečini sončnim in poletnim vremenom ter temperaturami, ki bodo dosegale in presegale prag 30 stopinj Celzija. Poletno vreme naj bi po sedanjih izgledih lahko trajalo, z morebitnimi manjšimi občasnimi spodrsljaji, vsaj do Velikega šmarna.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije