Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prvi Čeh

Delo, Svet so ljudje: ... v elitnem alpinističnem klubu - V soboto je na vrh 8611 metrov visoke gore K2, ...

... druge najvišje na svetu, stopil čeških alpinist Radek Jaroš in s tem kot prvi Čeh postal 15. član elitne skupine ljudi, ki so osvojili vrhove vseh 14 osemtisočakov brez pomoči kisika. Petdesetletni Radek Jaroš je svoj prvi osemtisočak, Mount Everest, osvojil leta 1998, šestnajst let za tem pa v starosti 50 let še zadnjega, zloglasni K2. Ta je po spletnih virih poleg Everesta najbolj smrtonosen med vsemi osemtisočaki, saj je zahteval že 81 smrti. Merjeno po žrtvah glede na vzpone pa je K2 sploh najhujši, s stopnjo smrtnosti 23,4 odstotka.

Radek Jaroš je poskušal splezati na K2 že večkrat, a je bil v skupaj štirih poskusih v letih 2001, 2003 in 2005 neuspešen, petič pa mu je le uspelo. Vzpon od zadnjega tabora je po poročanju čeških medijev trajal šestnajst ur. Tabor so na višini 8000 metrov postavili trije alpinisti, poleg Jaroša še Petr Masek in Jan Trávníček. Z drugim sta se nato odpravila na vrh in ga kljub slabemu vremenu osvojila. Podvig je še toliko večji, ker so Jarošu pred dvema letoma med vzponom na Anapurno zmrznili prsti na nogah, zaradi česar so mu morali zdravniki v več operacijah odstraniti skupaj enajst členkov na obeh nogah.
Jaroš je na Češkem dobro znan, napisal je tri knjige in posnel številne dokumentarce o svojih odpravah. Za rešitev življenj dveh poljskih plezalcev leta 2008 med spustom z Daulagirija je leta 2009 dobil nagrado fair play češkega olimpijskega komiteja, naslednje leto pa tudi evropsko nagrado fair play.

  30.07.2014


Lezec.cz, 27.07.14 09:21
Radek Jaroš vystoupil na K2, a má tak všechny osmitisícovky

< www.radekjarosnak2.cz

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije