Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

S krstom postali planinci

Večer, Celjsko - Metka Pirc: Tudi brez mobilnega telefona in računalnika se da kakovostno preživeti prosti čas, dokazujejo mladi planinci na taboru na Soriški planini

Otroci vseh celjskih osnovnih šol, ki jih zanima planinarjenje, so preživeli teden dni na Soriški planini. V taboru mladih planincev so spoznavali planinsko življenje, obiskovali bližnje vrhove, sklenili nova prijateljstva. "S tem skušamo otrokom približati naravo, planinstvo, hkrati pridobijo samostojnost in samozavest, skupaj z ekipo pa poskrbimo, da se imamo vsi zelo lepo," pove vodja tabora Tatjana Vodeb.

Pohodniške ture je izbral planinski vodnik Gregor Majer, ki je izbor poti prilagodil splošni kondicijski pripravljenosti otrok in vremenskim razmeram. Osvojili so Ratitovec in Porezen, bili so na Možicu, Slatniku, Lajnarju in Dravhu, načrtovali so pohod na Črno prst, ki pa so ga morali zaradi slabega vremena odpovedati. To območje je na sploh za mlade planince še posebej zanimivo tudi zaradi dejstva, da je med obema svetovnima vojnama po vrhovih Soriške planine potekala meja med Jugoslavijo in Italijo. Tam je še danes mnogo ostankov zgradb, bunkerjev in rovov, v katere lahko pokukajo pohodniki. Ob vsem planinskem znanju, ki so ga pridobili mladi planinci, je pomemben vidik tovrstnih mladinskih taborov druženje. S številnimi družabnimi igrami so se povezali, tik pred odhodom domov pa so doživeli planinski krst, v katerem je vsak izmed novincev dobil planinsko ime. Letos so na taboru mladih planincev, ki so ga pripravili v okviru Planinskega društva Celje-Matica, našteli skoraj 50 otrok.
Dejstvo, da so prosta mesta zapolnili že zgodaj spomladi, kaže, da je zanimanje mladih za takšno preživljanje prostega časa v naravi - kljub sodobnim tehnologijam - še vedno veliko.

Metka Pirc

Vecer.si 30.07.2014


Mladi planinci so na tabor prišli iz celjskih osnovnih šol
(Metka Pirc)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije