Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Potrdili smrt člana slovensko-hrvaške odprave

29.07.2014Jedan hrvatski alpinist nestao i jedan ozlijeđen tijekom uspona na vrh Khan Tengri

Alpinistične novice - 29.07.14: nesreča hrvaškega, pridruženega dela odprave. Dva hrvaška alpinista naj bi pri vzponu na Han Tengri zajel plaz. Rene Lisac je težje poškodovan in je že bil prenesen v bolnišnico, Krešimir Milas pa je še pogrešan.

Han Tengri 2014 - sporočila

Han Tengri 2014 - odhod 


G-L: Han Tengri


Han Tengri - spisek 2011

torek, 29. julij 2014, ob 19:29, Urednik G-L, ogledov: 2500

Žurnal 24: Hrvaški alpinist Krešimir Milas je umrl pri poskusu vzpona na goro Khan Tengri v Kirgiziji, so potrdili danes v hrvaški planinski zvezi.

Njegovo pot so v nedeljo zjutraj preprečili plaz in kosi ledu, ki so se odlomili in padli z višine. Alpinist je obtičal v deset metrov globoki razpoki. Krešimir Milas je bil del desetčlanske slovensko-hrvaške odprave.

Nesreča se je zgodila na približno 7400 /4700/ metrov višine, medtem ko sta Milas in njegov zagrebški kolega Rene Lisec nesla stvari proti bivaku, da bi se aklimatizirala. Plaz je poškodoval tudi Lisca, ki se je uspel vrniti do kolegov in jih obvestil o nesreči. Lisec je medtem že zapustil bolnišnico, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Generalni sekretar hrvaške planinske zveze Darko Berljak je za Hino dodal, da zaradi nevarnosti vnovičnega odloma visečega ledu in sneženja, ki ni prenehalo od nedelje, ni možno izvesti nobenih nadaljnjih reševalnih ukrepov.

Slovenca še vedno pogrešana
Milas in Lisec sta bila člana hrvaško-slovenske alpinistične odprave, v kateri je bilo šest slovenskih in štirje hrvaški alpinisti. Zaradi slabega vremena so vsi člani odprave obupali nad vzponom na eno izmed najlepših gora na svetu, 7010 metrov visokega vrha Kan Tengri, ki leži na tromeji Kirgizije, Kitajske in Kazahstana.

V petek so sklenili neuspešno iskalno akcijo slovenskih alpinistov članov AO Kamnik, Aleša Holca in Petra Mežnarja, ki sta na Kitajskem pogrešana od srede prejšnjega tedna.

STA, Da. B. / Zagreb


29.07.2014

Slovensko-hrvaška odprava na Khan Tengri
Na kirgizijskem sedemtisočaku umrl hrvaški alpinist, Slovenci na varnem
Planet Siol - Ana Ovsenik: Šesterica slovenskih in četverica hrvaških alpinistov se je v teh dneh želela povzpeti na priljubljenega sedemtisočaka v Kirgiziji, a je odpravo presenetil plaz, ki je odnesel dva Hrvata.

7010 metrov visok Khan Tengri leži na tromeji Kirgizije, Kitajske in Kazahstana v pogorju Tien Šan.
Šest slovenskih alpinistov, ki so se jim pridružili kolegi iz Hrvaške, se je v tem poletju poskušalo povzpeti na 7010 metrov visoko goro Khan Tengri, ki leži na tromeji Kirgizije, Kitajske in Kazahstana v pogorju Tien Šan.

Odpravo je žal prekinil plaz, ki je zajel dva hrvaška državljana, Reneja Lisaca in Krešimirja Milasa, ki sta se iz baznega tabora na višini 4100 metrih odpravila proti naslednjemu taboru. Lisacu se je uspelo rešiti, se vrniti v bazni tabor in o plazu, ki je odnesel Milasa, obvestiti kolege. Lisca so pozneje zaradi ozeblin hospitalizirali. Krešimirja Milasa so v reševalno-iskalni akciji našli mrtvega, poroča hrvaški Index.

Slovenci na varnem
Na Slovenski planinski zvezi podrobnih informacij o odpravi nimajo, saj je bila izvedena v zasebni režiji in ni bila podprta v okviru planinske zveze. Vedo le, da je z vsemi šestimi slovenskimi alpinisti vse v redu, nam je povedal strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi.

Na spletni strani friko.si nam je uspelo izvedeti, da so bili v odpravi Mojca Balant (AO Rašica), Sabina Lamprecht (AO Rašica), Grega Zakrajšek (AO Rašica), Matevž Kastrin (AO Ljubljana-Matica), Blaž Gladek (AO Kamnik), Matej Mučič (AO Kamnik) in vodja Janez Toni (AO Rašica).

Zaradi slabih vremenskih pogojev so Toni, Zakrajšek ter Balantova in Lamprechtova odpravo že končali, medtem preostali ostajajo v bazi, so zapisali včeraj.

Gospodar neba priljubljena točka slovenskih in hrvaških alpinistov
Vrh Khan Tengri alpinisti v slovenskem prevodu poznajo kot Gospodarja neba in velja za precej priljubljeno goro tako med slovenskimi kot hrvaškimi alpinisti. "Tako kot pri nas Triglav so tudi zunaj določene gore zelo priljubljene in oblegane.

Gre za nek tak cilj, ki tehnično ni tako zelo zahteven in tam lahko alpinisti dobijo izkušnje na višini za kakšne resnejše odprave," je dejal Šerkezi in dodal, da so plazovi v takšnih gorah nekaj vsakdanjega.

eXTReMe Tracker