Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Reševanje v Triglavski škrbini

GRZS - Janez Rozman / Nedelja 29. 6. 2014: Zaradi deževnega vremena in slabe vremenske napovedi je po jutranjem kontaktu, med člani dežurne ekipe DGRS Bohinj prevladovala tiha želja po mirnem dnevu.

Vendar kot že ničkolikokrat doslej tudi tokrat ni bilo tako.
Ob približno 14:45 sem preko regijskega centra Kranj dobil obvestilo o poškodovanem tujem državljanu na območju Triglava. Po posredovanih koordinatah ponesrečenega je lokacija Triglavska škrbina.
Po konferenčnem pogovoru z ponesrečenim izvem da gre za zlom noge. Povprašam ga še o vremenskih razmerah na kraju, ki pa že ob pogledu iz doline niso ohrabrujoče. Na območju Triglava je megla in močan veter. Takoj aktiviram reševalce DGRS Bohinj in dežurno ekipo na Brniku. Dežurna ekipa na Brniku, takoj po zaključku intervencije v Mojstrani in točenju goriva poleti proti Triglavu. Veter jim prepreči podroben pregled terena in lociranje ponesrečenega. Dežurna ekipa GRZS ostane v dolini, posadka policijskega helikopterja pa nas reševalce DGRS Bohinj z opremo v več skupinah prenese do Vodnikove koče. Pred nami je še slabih 1000 višinskih metrov vzpona z vso reševalno opremo na hrbtih.

Po prihodu na Planiko krenemo v smeri zavarovane poti, znane pod imenom »gorjanska«. Na robu snežišča opazimo raztresene dele opreme, kar nam da slutnjo o večji razsežnosti dogodka. Ponesrečeni je v zgornji polovici stene in je utrpel približno 30 meterski padec. Njegovo stanje je kritično. Ponovno preverim možnosti za polet helikopterja vendar vremenske razmere tega ne dopuščajo. Po medicinski oskrbi in pripravi sidrišč ga za dolžino statične vrvi spustimo čez steno in še za eno dolžino po snežišču. Transportiramo ga v kočo na Planiki, kjer zdravnik ugotovi, da je ponesrečeni podlegel poškodbam.

Na območju Triglava se je razbesnela nevihta. Iz doline pride v pomoč še 5 reševalcev. Zaradi nastale situacije in vremenskih razmer počakamo jutro v koči na Planiki. V jutranjih urah pričnemo transport ponesrečenega v smeri Krme. Zaradi novozapadlega snega in snežišč poteka transport do Konjskega sedla in preko Kurice v glavnem po sistemu štafetnega spusta. V Zg. Krmi se vreme izboljša in omogoča pomoč helikopterja slovenske vojske. Ta nas v več skupinah prenese v Krmo. Truplo ponesrečenega predamo pogrebni službi.

Intervencija v kateri je sodelovalo 19 reševalcev DGRS Bohinj in dežurna ekipa GRZS je bila zaključena v ponedeljek ob 14.00.

Trenutno so razmere v visokogorju zelo zahtevne. Za ta letni čas je na območju Julijcev še veliko snega. Snežišča, krajne poči, poškodovane poti, predstavljajo veliko nevarnost za nesreče. Obisk visokogorja brez ustrezne opreme in znanja uporabe le te, ne priporočamo.

Besedilo: Janez Rozman, Društvo GRS Bohinj
Fotografije: Anton Šest in Andrej Rožič

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije