Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Psi ne sodijo na planinske pašnike

ponedeljek, 30. junij 2014, ob 05:28, Boris Štupar, ogledov: 1332

Gorenjski Glas: Pred dnevi so na Krvavcu krave napadle sprehajalko s psom na povodcu.

Krave ljudi ne napadajo, lahko pa pse, opozarjajo v pašni skupnosti, kjer zato svetujejo, da se s psom kravam ne približujete.

Krvavec – Na planinah že nekaj časa poteka pašna sezona, prisotnost krav pa načeloma ne predstavlja nevarnosti za obiskovalce. A previdnost vseeno ni odveč, še posebej če se na izlet odpravite s psom. Teh namreč krave niso najbolj vesele in lahko pride tudi do neljubega dogodka, kakršen se je zgodil Mojci iz Kranja (njene podatke hranimo v uredništvu), ki so jo pred dnevi na planini Jezerca na Krvavcu, kamor se je odpravila s psom, napadle tri krave. »Naenkrat sem dobila udarec v hrbet, tako močan, da me je odneslo pet metrov stran. Krava, ki me je napadla, mi je stopila na levo dlan, z gobcem me je butala v prsni koš. Pomagat sta ji prišli še dve ... Po nekaj minutah butanja vame so se spravile na psa, ki se ni mogel takoj rešiti, ker se je povodec zapletel med kravje noge,« je kratek izvleček njene pripovedi o napadu krav, po katerem si še vedno celi rane oz. poškodovana rebra, dogodek pa je na njej pustil tudi psihične posledice.

»Z dogodkom sem seznanjen in trdno sem prepričan, da krave niso hotele napasti sprehajalke, temveč psa. Krave imajo namreč majhne teličke, pes pa zanje predstavlja enako nevarnost kot volk, zato so tako reagirale. Krave človeka ne bi nikdar napadle,« pravi Marko Kuhar, predsednik pašne skupnosti Jezerca. Kot pravi, takšnega dogodka doslej ne pomnijo, se pa po drugi strani boji, da bi do njih še lahko prihajalo zaradi vedno večjega števila obiskovalcev, ki na planino pripeljejo tudi pse. »Živina se sicer pase znotraj ograd, postavljene imamo tudi opozorilne table, da je zadrževanje v bližini živine na lastno odgovornost, a to očitno ne zadošča. Dolgoročno bi bila morda rešitev, ne vem pa, če je sploh izvedljiva, da bi bili med pašno sezono na planinah psi prepovedani. Vsekakor pa velja napotek, da se na planinah sprehajalci s psom kravam ne približujejo oziroma ne silijo v živino,« je še povedal Kuhar. Na Krvavcu ima sicer pašništvo že zelo dolgo tradicijo, letos pa se tu v okviru pašnih skupnosti Jezerca in Kriška planina pase okoli štiristo govedi.

Tudi Franci Pavlin, specialist za živinorejo iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Kranj, pravi, da je opisani dogodek nenavaden, saj krave človeka ne napadajo. »Ne spomnim se nobenega primera iz preteklosti, da bi krave ali telice napadle obiskovalce planin. Kar precejšnja možnost pa je, da je bil vzrok za opisani napad prisotnost psa,« je dejal. »Znani so primeri, ko so sprehajalce, ki so zašli na planinske pašnike, napadli planinski biki. Ti se namreč čutijo kot nekakšni šefi in se takoj postavijo kravam v bran,« dodaja Pavlin.

Simon Šubic

eXTReMe Tracker