Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tragedija v Alpah:

Slovenske novice: ... voditeljica Anja Grgić (26) zmrznila na gori - Njen sopotnik ni mogel poklicati reševalcev, ker ni bilo telefonskega signala.

BJELOVAR – V noči s srede na četrtek je v italijanskih Alpah preminila mlada hrvaška alpinistka in radijska moderatorka Anja Grgić (26). Tragedija se je zgodila zaradi (pre)težke alpinistične ture. Med osvajanjem Gran Cima* ji je na višini okoli 2000 metrov zmanjkalo moči. Njen sopotnik je hotel poiskati pomoč, a je bilo že pretemno, prav tako ni mogel poklicati reševalcev, ker na območju ni bilo telefonskega signala. Okoliščine je še dodatno oteževal sneg.

Tako je Anja noč preživela v snegu in mrazu. »Komunicirala sta do 4. ure zjutraj, potem je prenehala odgovarjati,« so še zapisali italijanski mediji. Dvojica avstrijskih alpinistov ju je nato zjutraj le opazila, a za mlado moderatorko je bilo že prepozno, saj je zmrznila.

Od nje so se poslovili tudi njeni radijski sodelavci: »V globoki bolečini sporočamo, da nas je zapustila sodelavka Anja Grgič (1988). Prejeli smo prve informacije o tragediji v italijanskih gorah in poskušamo izvedeti več. Natančne okoliščine se še preiskujejo. Prosimo, da spoštujete zasebnost njene družine in prijateljev.«

Zadnje slovo od mladenke bo v četrtek, 26. junija, v Bjelovarju.


Smrt na minus 7 stopinjah: Anja in Valent nista imela ustrezne opreme

Slovenske novice - Objavljeno: 25.06.2014 21:25 Posodobljeno: 25.06.2014 21:27
Avtor: S. U.

Na dan prihajajo nove podrobnosti o tragediji, ki je vzela mlado radijko.

ZAGREB – Poročali smo o zgodbi, ki je prejšnji četrtek pretresla sosednjo Hrvaško. V italijanskih Alpah je namreč preminila mlada radijska voditeljica Anja Grgić (26). Tragedija se je zgodila zaradi (pre)težke alpinistične ture, pomanjkanja izkušenj in neustrezne opreme.

Jutarnji list poroča o novih podrobnostih, ki so se zgodile tiste usodne noči. Anja in njen prijatelj Valent Pavlić (29) sta se odpravila osvojit enega od treh vrhov Lavareda (Les Tre Cime di Lavaredo) v Dolomitih. Odločila sta se za najvišjega, Gran Cimo (Veliki vrh), ki se dviga 2999 metrov visoko. Proti vrhu so se začeli hudi problemi, kajti na višini 2500 metrov je bila Anja že zelo izčrpana, zadnji del pa je zahteval celo plezanje. Soplezalec jo je tedaj zavaroval v steni in se začel spuščati po pomoč ter iskati mesto, da bi dobil signal za mobitel.

Čudijo se, da je preživel

Kmalu je sprevidel, da se spušča noč, toda opreme za nočni spust ni imel. Vrnil se je do Anje in jo vse do 4. ure zjutraj skušal v čedalje hladnejši noči obdržati budno, toda nato se ni več odzivala. Valent je ostal ujel v steni do 8. ure zjutraj, ko sta ga našla avstrijska alpinista. Sledilo je reševanje s helikopterjem.

Strokovnjaki sicer pravijo, da bi ju rešila že astrofolija, s katero bi poslala signal, vendar tudi te nista imela.

»Reševalci niso mogli verjeti, da je Valent preživel. Celo noč je bilo minus 7 stopinj,« je za hrvaške medije povedal alpinist in Valentov prijatelj Tomislav Berghaus.


Večernji list 22.06.14 17:03: ... najvišem od tri vrha Lavareda u južnom Tirolu ... - gre torej za Veliko Cino*

22.06.14, 20:27
Tragedija v Alpah: voditeljica Anja Grgić (26) zmrznila na gori

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije