Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Znoj in žulji na dirki

Večer, Celje, Koroška - Karin Potočnik: Ekstremna fizična in mentalna 440-kilometrska preizkušnja Adventure Race Slovenija

Na že 12. Adventure Race Slovenija tekmuje 19 ekip iz Slovenije, Anglije, Češke, Latvije, Nemčije, Hrvaške, Združenih držav Amerike, Poljske, Italije in Avstralije. Prvi del trase, skupno 440 kilometrov dolge proge, je peljal proti Koroški, tekmovalci naj bi na cilj v nedeljo ob Velenjsko jezero prišli najkasneje v 50 urah. V tem času 325 kilometrov kolesarijo, 70 kilometrov je trekinga (z višinsko razliko pet tisoč metrov), 17 kilometrov je veslanja, osem kilometrov rolanja, nekaj poti opravijo s tekaško rolko, vmes je jamarstvo ter na začetku in na koncu plavanje (skupno dva kilometra).
Ekipe so v petek okoli poldneva opravile prvi spusti po vrvi na Selah pri Slovenj Gradcu in se nato po kolesarski poti z rolerji od bivše Name v Slovenj Gradcu podali proti Dravogradu. Tam smo med preobuvanjem ujeli ekipo Čehov iz Prage, dva izmed članov prihajata na Adventure Race že šest oziroma sedem let. Zadihani so med zapenjanjem rolerjev težko odgovarjali na vprašanja. Največkrat se je tekem (skoraj vseh, razen ene) udeležil Tomas Vanek.
Kot zatrjujejo organizatorji, ki delujejo pod okriljem rodu Jezerski zmaj iz Velenja, v ekipah ni ženska najšibkejši člen, kot bi si marsikdo mislil, marveč najmočnejši člen, saj gre za mentalno, ne toliko fizično naporen podvig. V vsaki štiričlanski ekipi je zato ena ženska, letos pa tekmuje tudi ekipa iz Slovenije, v kateri sta moška in ženski, svojo ekipo ima Slovenska vojska. Najmlajši tekmovalci so stari okoli 20 let (biti morajo polnoletni), najstarejši pa krepko nad 40. Tekmovanje je izjemno naporno, zato nekatere ekipe, največkrat po priporočilih ob progi vseskozi prisotnih zdravnikov, odstopijo že po prvem dnevu. Organizator Peter Vrčkovnik pravi, da so ponosni, da so del zgodbe o znoju, žuljih in neizpovedanih besedah. Častni predsednik organizacijskega odbora je Matevž Lenarčič. Predtekmovanje se je začelo že v četrtek z nočnim orientacijskim tekom - rezultat je narekoval včerajšnji start ekip - s skokom v Velenjsko jezero in plavanjem.

Karin Potočnik

Vecer.si 21.06.2014

Spuščanje po vrvi je potekalo na plezališču
Sele pri Slovenj Gradcu. (Matjaž Ravnjak)

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27657

Informacije

Informacije