Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Razgibajmo se - 26.06.14

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

četrtek, 26. junij 2014, ob 05:30, Dušan Škodič, ogledov: 694

ŠZL - Žiga Černe: Nekaj lepih pohodov. Vabljeni ...

Petruvu v deželi Petra Klepca
Ob prazniku zavetnikov osilniške fare sv. Petra in Pavla se po tradiciji zberejo ljudje z obeh bregov Kolpe in Čabranke, ob tem pa pripravijo nekaj harmonične kulture, zabave in tudi rekreacije. Mirno dolino z neokrnjeno naravo in kanjonom zgornjega dela reke Kolpe lahko 28. junija obiščete kar peš, če se boste na izletu pridružili kočevskim planincem. Ti bodo ob 7. uri odšli s kočevske avtobusne postaje in do Osilnice nadaljevali skozi Koče, Kočevsko Reko, Šajbniko in Bezgovico. Pot bo kondicijsko zahtevna, hoje pa bo za osem do devet ur. Informacije: 041 359 768, www.planinsko-drustvo-kocevje.si.

Po Emini romarski poti
Okoli petsto kilometrov dolga pot zajema območja, ki jih je nekoč imela v lasti kneginja Ema Krška oziroma Ema Pilštanjska. Pot v Sloveniji poteka preko Koroške, Štajerske, Dolenjske in Gorenjske in pokriva območja in kraje, kjer se je ohranilo čaščenje sv. Eme od srednjega veka do danes. To soboto lahko prehodite krajši del poti, ki vodi čez Kozjansko. Zbor bo do 7.30 izpred gasilskega doma v Lesičnem, do izhodišča pri cerkvi sv. Lovrenca v Podčetrtku pa vas bodo odpeljali z avtobusom. Ob osmih boste krenili na pot preko Rudnice do Minoritskega samostana Olimje, skozi vinograde Virštanja, mimo Ortnic proti Klakam do Pilštanja. Prehodili boste sedemnajst kilometrov, vmes in na koncu pa bo poskrbljeno tudi za okrepčila in malico. Informacije: 031 536 710, www.kozjanski-park.si.

Lahkih nog naokrog
Za Robleka na pobočju Begunjščice ste zagotovo že slišali. Če ne zaradi drugega, pa zaradi pesmi Avsenikov. Tam na 1657 metri nad morjem lahko najdete mir, srečo, doživite pa čudovit razgled. Vzpon ni preveč zahteven, vseeno pa boste zanj iz doline Draga pri Begunjah potrebovali okoli tri ure. To soboto vas bosta zgoraj ob enajstih do treh pričakala zabava in ples z Avsenikovo glasbo. Lahko se jim pridružite že na Planinici, od koder bodo startali ob 9. uri, do tja pa bo za tiste z malo manj kondicije organiziran tudi prevoz. Informacije: 041 225 013, 041 444 400, www.pdradovljica.si.

Spominski Bregarjev pohod po Fužinskih planinah
Planine Blato, Ovčarija, Dedno polje, Jezero, V Lazu, Krstenica, Voje, Vogar, Velo in Malo polje… so le del pašnih planin, na katerih se je pisala zgodovina bohinjskega planšarstva. Od štirinajstih pašnih planin, ki so sodile med Fužinske, jih je danes le še nekaj živih in se na njej še ali pa spet pasejo krave ali ovce in se tam prideluje mleko, iz njega pa sir, skuta in maslo. Kar pet jih boste na pohodu krožno obiskali prihodnjo soboto, 5. julija. Začetek bo ob 9. uri na koncu urejene visokogorske ceste pri planini Blato (avtomobile raje pustite v dolini ali pa se tja odpravite z avtobusom iz Ljubljane). Čaka vas kondicijsko nezahteven, a do šest ur dolg pohod čez planine V Lazu (tam boste lahko kupili sir, kislo mleko in še kaj), Dedno polje, Viševnik (tam bo daljši postanek z kratkim kulturnim programom in malico), do zadnje planine Vogar pa boste šli po lažji poti čez planino pri Jezeru ali pa po težji čez Pršivec. Informacije: 041 522 769, 041 311 070.

Ponudniki gibalne in športne: vpišite podatke na www.rekreacija.si
Običajno tule nagovarjamo končne uporabnike športnih, rekreativnih in gibalnih storitev, to je predvsem rekreativce, tokrat pa nekaj vrstice namenjamo še tistim, ki zanje te storitve organizirajo in izvajajo. Z jesenjo se bodo namreč, za male in velike športnike ter rekreativce, začeli vpisi v različne programe, da pa bi iskalcem kar najbolj poenostavili iskanje in dostopnost do podatkov, jih nameravamo objaviti na enem mestu - na portalu www.rekreacija.si.
Športna društva in druge ponudnike vadbe torej vabimo, da izkoristijo možnost brezplačne objave. Nekateri podatki za iztekajočo sezono so že objavljeni na portalu, zato bo najbolj enostavno, da jih preverite in, če jim nič ne manjka, potrdite v aplikaciji ali potrditev za sezono 2014/15 sporočite do konca julija. Če pa jih želite vpisati na novo ali dopolniti, lahko to (tudi brezplačno) storite preko spletne aplikacije. Vpišite programe vadb za vse starostne skupine in sposobnosti, preventivne in kurativne, tudi za osebe s posebnimi potrebami in za vse cenovne razrede... Dodatne informacije dobite pri Žigi Černetu na 041 537 097.
 

eXTReMe Tracker