Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vitamini za zmago

Polet.si - Nada Kozjek Rotovnik: Športniki uživajo prehranske dodatke, ki vsebujejo vitamine, minerale in številna druga mikrohranila, iz različnih razlogov.

Zaradi zdravja, za boljšo regeneracijo, ker je vsakdanja prehrana »slaba« in tudi ker enostavno verjamejo, da jim bo visok odmerek vitamina C ali kakšne druge snovi prinesel boljši rezultat ali celo zmago. Če odštejemo etične dileme, ki bi se lahko ob tem porodile, je fenomen »vitaminizacije« izjemno zanimiv. Celo tako daleč, da je bližnji zgodovini v sistemu vrhunskega športa uporabljal delovni koncept »regeneracije in vitaminizacije«. Zvenel je dobro, učinkovitosti pa pravzaprav ni nihče objektivno preverjal.

Obseg »vitaminizacije«
Ko obseg tega fenomena postavimo v luč vsakdanje količine uporabe v šport­nih krogih in ga primerjamo z znanstvenimi podatki o izboljšanju zdravja, regeneracije in tekmovalne uspešnosti, pridemo do osupljivih podatkov. Žal ne slovenskih, ki bi bili v zdajšnjem družbenoekonomskem položaju še posebej povedni. Pa poglejmo finske. Hiekkenen je leta 2011 objavil raziskavo o uporabi različnih prehranskih dopolnil med več kot 800 finskimi olimpijci, v kateri so uporabili podatke iz leta 2002 in 2008. Ugotovili so, da jih je uporabljajo 81 odstotkov olimpijcev v letu 2002 in nekaj manj (73 %) leta 2008. Lahko bi torej rekli, da večina vzame kakšno tabletko! Ko podatke bolj podrobno pogledamo, ugotovimo, da je na primer uporaba vitamina D in maščobnih kislin omega 3, za katere obstaja vsaj nekaj znanstvenih podatkov o koristnosti za zdravje, zelo nizka. Vitamin D je leta 2009 jemalo dva odstotka športnikov, omega 3 pa 20. Ker za druga mikrohranila pravzaprav nimamo posebej trdnih dokazov, da so koristna za zdravje in zmogljivost, če ravno ne obstaja pomanjkanje v prehrani, je vprašanje, po kakšnih kriterijih se športnik odloči, kaj bo užival, zelo zanimivo. Še posebno ker po podatkih Dascomba mnogi športniki sploh ne vedo, kaj so aktivne učinkovine prehranskih dopolnil, ki jih jemljejo. S prehranskim strokovnjakom se je o jemanju dopolnil posvetovalo le okoli 30 odstotkov športnikov!
Kakšen je obseg jemanja prehranskih dopolnil med rekreativno populacijo, pa lahko le slutimo.

Kako nam lahko pomagajo raziskave?
Ko pogledamo na področje raziskav o izboljšanju telesne zmogljivosti pri športnikih, vidimo, da je verjetno že izhodišče za raziskave slabo. Raziskovalci namreč ugotavljajo, da je vnos normalne hrane mnogokrat prenizek, da bi športniki lahko z normalno prehrano zadostili potrebam po mikrohranilih. Tedaj je torej uživanje prehranskih dopolnil dobro že iz zdravstvenih razlogov. Kontrolirane raziskave o neposrednem učinku dodatnega jemanja mikrohranil, posameznih ali njihove kombinacije, sicer dajejo vtis, da na primer jemanje multivitaminskih dopolnil pri rekreativnih tekačih zmanjša občutek utrujenosti, vendar je do prepričljivih rezultatov še dolga pot.

Priporočila
Nekaj znanstvenih podatkov o možnih ugodnih vtisih jemanja prehranskih dopolnil torej imamo. Vendar je glede na različne in mnogokrat tudi nasprotujoče si ugotovitve znanstvenih raziskav in njihovo slabo kakovost pot do priporočil o njihovi uporabi za zdravje, regeneracijo in telesno zmogljivost še dolga. Verjetno imamo še najbolj zanesljive podatke o železu, kadar ga v telesu primanjkuje, in po enaki logiki lahko izpeljemo tudi priporočila za »vitaminizacijo«. Če v prehrani primanjkuje vitaminov in tudi kadar so izgube velike (na primer izguba mineralov pri driskah in hudem znojenju), je dodajanje verjetno primeren ukrep. Še boljši ukrep pa je pogovor s strokovnjakom za prehrano in izboljšanje osnovnega prehranskega vnosa mikrohranil.

Kako se boste odločali o vnosu najrazličnejših snovi, ki nemalokrat obljubljajo skoraj čudež, pa je ob pomanjkanju strokovnih priporočil pravzaprav v vaših rokah. Dokler ne bodo narejene raziskave, v katere bo zajeto zadostno število specifične športne populacije (športna situacija, starostna skupina, spol), in se bo kot podlaga za iskanje učinka posameznega dopolnila upošteval tudi normalen dnevni vnos energije in posameznih hranil, je objektivna ocena učinka posamezne snovi nemogoča. Kaj bomo naredili, ko bomo ugotovili, da mogoče uporaba nekega »vitamina« v resnici izboljša športni dosežek, a ob tem pokvari učinke drugega »vitamina«, kar lahko škodi zdravju, danes še ne znamo odgovoriti.
In tako še vedno ostajamo pri iskanju prave »vitaminizacije in regeneracije«. Zato poskrbite predvsem, da bo vaša hrana raznolika in uravnotežena, da bodo v njej vsa hranila, tako glavna kot mikrohranila v priporočenih odmerkih, in si pomagajte s prehranskimi dopolnili takrat, ko ne gre drugače!

piše: dr. Nada Kozjek Rotovnik, dr. med.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije