Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pozor pred snegom v gorah

Večer, Črna kronika - Elizabeta Planinšič: Gorniška sezona se je že začela, a v visokogorju je še zelo veliko snega

Gorski reševalci lani opravili skoraj 400 intervencij.

Letošnje poletje v gorah utegne biti eno nevarnejših zaradi obilice poznega snega, opozarjajo v Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS). Gorniška sezona se je sicer že začela, a je predvsem v visokogorju še zelo veliko snega. Po besedah predsednika komisije za reševalne tehnike pri GRZS Braneta Žorža se bo sneg na osojnih straneh in v grapah obdržal še dolgo v poletno sezono. "V visokogorju tako še vedno vladajo zimske razmere, ki od gornikov na strmih snežiščih terjajo uporabo cepina in derez, saj obstaja velika nevarnost zdrsa," opozarja Žorž. Zato naj se obiskovalci gora na vsako morebitno turo dobro pripravijo in s seboj še vedno vzamejo zimsko opremo ter zaradi nevarnosti padanja kamenja tudi čelado. Hkrati naj preverijo, kako je zaradi žledoloma z dostopom do visokogorja.
Na včerajšnji tiskovni konferenci so gorski reševalci predstavili tudi rezultate svojega dela v preteklem letu, ko so opravili 393 intervencij. V nesrečah je umrlo 32 ljudi, od tega 17 gornikov. Gorski reševalci opažajo, da veliko obiskovalcev gora ne ve, kako naj ravnajo ob nesreči. Zato so na GRZS pripravili informativno zgibanko z osnovnimi napotki, kako ravnati v tem primeru. Na voljo bo na planinski postojankah in turističnih informacijskih točkah.
Kot je pojasnil Klemen Belhar, član komisije GRZS za informiranje in analizo, padec in zdrs še vedno ostajata najpogostejša vzroka za nesreče v gorah. Na novo pa se kot vse pogostejši vzroki nesreč pojavljajo nepoznavanje terena, izčrpnost, telesna nepripravljenost in neprimerna oprema.
Igor Potočnik, predsednik GRZS, je povedal, da bo na Brniku kot vsako leto organizirano dežurstvo helikopterske enote Slovenske vojske in policije skupaj z reševalcem letalcem, zdravnikom letalcem in pripadnikom gorske policije. Dežurstvo bo v juniju in septembru zagotovljeno ob vikendih, v juliju in avgustu pa tudi med tednom. Tudi junija in septembra bi potrebovali dežurstvo med tednom, a ga za zdaj ni mogoče organizirati zaradi pomanjkanja usposobljenih zdravnikov. Lani so izšolali sedem mladih zdravnikov, ki pa zaradi formalnih pogojev še ne morejo samostojno dežurati. Da bi lahko uvedli celoletno helikoptersko dežurstvo, bi bolj dejavno morala sodelovati država, finančno in organizacijsko, pravi Potočnik. "Helikoptersko dežurstvo je pomembno zaradi hitrosti pri reševanju. Hitrost je bistvena, ker pomeni čim hitrejši in čim bolj varen transport v zdravstveno ustanovo. Predvideva se projekt skupnega dežurstva gorskih reševalcev in ekipe helikopterske nujne pomoči, ki naj bi se začel izvajati letos. Ta projekt lahko pomeni velik korak k uvedbi celoletnega dežurstva," še pravi Potočnik.

Elizabeta Planinšič, STA

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije