Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Črnomaljski planinci v Paklenici

Lokalno.si - Sonja in Stane Starešinič: Črnomaljski planinci smo se v soboto, 24. maja, odpravili na planinski izlet v Nacionalni park Paklenica.

Zgodaj zjutraj se nas je 34 ljubiteljev planin in narave iz Črnomlja odpravilo v sosednjo državo Hrvaško obiskat južni del Velebita. Vrhovi se tu vzpenjajo tudi do 1756 metrov nad morjem. Nameravali smo osvojiti Malo Paklenico, Vidakov kuk v Veliki Paklenici, jamo Manita peč in kanjon Velike Paklenice do planinske koče Paklenica.

Za prvo skupino se je odločilo 21 pohodnikov. Za to pot sta bila določena vodnika Marjan Kastelic in Janez Jerman. V začetku smo hodili po kanjonu v katerega ni posijalo sonce. Pot se je počasi vzpenjala na poti smo morali premagati nekak kamnitih balvanov in del zavarovane poti z jeklenicami. Ta del poti je bil poseben izziv za Jernejo, ki je bila z nami prvič na izletu. Za varnost je poskrbel Marjan in prvi izziv je uspešno premagala. Na poti je imela tudi nekaj težav z ožuljenimi nogami. Na koncu ture je bila zadovoljna sama s seboj. Pot po kanjonu je bila dolga na križišču ob potoku smo se vzpenjali še pol ure, da smo prišli do zasluženega počitka na Njivah Lekine. Od tu naprej po ravnem in čakal nas je spust v Veliko Paklenico. Tam smo občudovali alpiniste, ki so plezali v stenah. Dodatna pojasnila nam je dal Marjan, kot mlajši pripravnik alpinist je tukaj preplezal že kar nekaj smeri. Turo smo zadovoljni končali pri avtobusu ob vhodu v park.

Za drugo skupino se je odločilo 13 planincev. Startali smo iz parkirišča v Veliki Paklenici. Pot smo nadaljevali po kanjonu nad katerim se stene vzpenjajo v višino tudi do 400m, v njih pa je do 400 opremljenih plezalnih smeri različne težavnostne stopnje. Plezališče svetovnega formata je raj za alpiniste, v katerem so svoj pečat pustili tudi slovenski alpinisti v preplezanih prvenstvenih smereh. Pot smo nadaljevali ob potoku in se po slabi uri hoje usmerili levo proti jami Manita peč, v kateri smo si ogledali njene naravne lepote. Pot smo nadaljevali proti našemu cilju preko Zoljinega kuka na Vidakov kuk 836m. Sestopili smo v staro vasico Ramiči, v kateri je nekaj kamnitih hiš obnovljenih v počitniške domove. Vasica nima ne ceste ne elektrike. Po kratkem počitku smo po krožni poti nadaljevali sestop v kanjon in naprej do avtobusa. Tudi tretja skupina z enim pohodnikom je uspešno opravila vzpon do jame, naprej do koče in po kanjonu nazaj. Skupino je uspešno vodil predsednik planinskega društva Črnomelj.

Vsi skupaj smo se po osmih urah pohodov zbrali pri avtobusu in se odpeljali do domače gostilne Dinko v Starem gradu, kjer so nas prijazni domačini postregli z ribjimi dobrotami. Dobro podloženi smo se tako odpravili proti domu in še po dnevu prišli v Črnomelj. Hvala vsem za prijetno druženje. Vabljeni na naslednje izlete planinskega društva Črnomelj.

Tekst : Sonja in Stane Starešinič
Foto : Jože Štravs in Stane Starešinič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije