Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gorska pobočja že žarijo v cvetju

MMC RTV SLO - Miro Štebe: Cvetoča Struška

Ko se sneg v visokogorju začne umikati v prisojne lege in grape, soncu izpostavljena pobočja oživijo v neštetih barvah.

Gorske cvetice želijo izkoristiti kratko letno sezono in tekmujejo druga z drugo z živimi barvami, da bi pritegnile pozornost snubcev, čebel, čmrljev in drugih opraševalcev. Številni gorski travniki se odenejo v pisane preproge živih, zelo intenzivnih barv, in kličejo ljubitelje narave in gora, da jih obiščejo. V slovenskih gorah je več območij, kjer je cvetenje še zlasti izrazito. Ljubitelji cvetja tako spomladi kar težko čakajo, da se bo Velika planina odela v vijoličasto ogrinjalo tisočev žafranov. Drugje gorske livade zažarijo v rumeni barvi neštetih pogačic, skoraj vsi vemo za bela pobočja narcis pod Golico, ponekod pobočja prekrije modrina encijanov in drugih sviščev. Nekateri predeli pa navdušujejo s pestrostjo cvetnega pregrinjala. Barve številnih cvetov različnih gorskih rož se marsikje zlivajo v nepozabno simfonijo barvitosti gorske narave, ki je ponekod zelo skopa, drugje pa neverjetno razkošna.

Eno takih območij, ki je že pritegnilo pozornost številnih ljubiteljev cvetja in narave, je greben Struške v Karavankah, ki si je med poznavalci že pridobil naziv "cvetoča Struška". Prav v teh dneh v okolici Belske planine ali Svečice na Struški žarijo nešteti cvetovi rumenih avrikljev, družbo jim delajo modre blazinice encijana in drugih sviščev, ob tem pa pozorni opazovalci lahko najdejo še številne bolj ali manj znane cvetove. Ko vrhov ne objemajo oblaki, je Struška v teh dneh zelo dobro obiskana, številni ljubitelji cvetja pa radi pot podaljšajo še do sosednje Male Golice, kjer prav zdaj dehtijo milijoni belih narcis.

Včasih so s pobočij golice in sosednjih vrhov obiskovalci odnašali cela naročja cvetov, k sreči pa je okoljevarstvena zavest zdaj pri obiskovalcih gora in tudi ljubiteljih gorskega cvetja vse večja in vse več se jih zaveda, da so gorske rožice najlepše tam, v naravi, kjer so zacvetele. Doma že po nekaj urah, najpozneje dneh ovenejo, v gorah pa bodo izpolnile svoje poslanstvo, obrodile nova semena in nadaljevale vrsto ter razveseljevale še druge obiskovalce gora. Lepo je domov s fotoaparatom ali kamero vzeti spomin na prelepo cvetje in že sam obisk cvetja v naravi nam da večjo nagrado kot še tako pisani kratkotrajni šopki doma v vazah.

Miro Štebe

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije