Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zgodba o Slovencih,

Planet SiOL - Alenka Teran Košir: ... ki so si (skoraj) podredili velikanko v Kulmu

Slovenski gorski tekači so si v nedeljo (skoraj) podredili avstrijsko velikanko Kulm. V konkurenci 850 tekmovalcev je Novak na vrh pritekel kot drugi, tik za Arslanom, ki je postavil nov rekord.

Organizatorji, proizvajalci priljubljenega energetskega napitka, serijo tekov na letalnice (med njimi sta tudi Planica in češki Harrachov), promovirajo kot najtežji 400-metrski tek na svetu in glede na to, da del letalnice na Kulmu ki je omenjeno atraktivno tekmovanje gostila v nedeljo, 25. maja, dosega tudi 80-odstotni naklon, je podatek povsem na mestu.

Za osvežitev spomina: tek na letalnico je dve leti zapored, 2012 in 2013, gostila tudi Slovenija, tekači so takrat grizli v planiško velikanko, a ker je ta letos še globoko v gradbenih povojih in je prireditev na domačih tleh zato odpadla, je bilo zanimanje za podvig slovenskih gorsko-tekaških Herculesov na Kulmu še toliko večje.

Slovenska trobojnica je imela v Avstriji kar štiri predstavnike: Matjaža Miklošo, ki je lani na Kulm pritekel kot drugi, predlani pa kot tretji, Simona Aliča, ki je lani na letalnico bratov Gorišek pritekel kot zmagovalec, Simona Novaka in žensko predstavnico Jasmino Klančnik.

In kot že večkrat doslej, ko je govora o ekstremnih naporih, dosežkih in podvigih, so se slovenski predstavniki, še prav posebej oba Simona, tudi tokrat izkazali. Nekdanji cestni kolesar, danes gorski tekač, Simon Novak (5:02), je na vrh letalnice pritekel tik za zmagovalcem, Turkom Ahmetom Arslanom (ta je s časom 4:57 podrl lanski rekord 4:57,50), gorski tekač Simon Alič (5:04) dve sekundi za njim kot tretji in Matjaž Mikloša kot peti. Klančnikova je s časom 9:09.1 pristala na solidnem 9. mestu.
V kvalifikacijah tekme Red Bull 400 Kulm je nastopilo 850 tekmovalcev iz 19 držav, od tega 500 v solo konkurenci, preostali pa so se pomerili v različnih štafetah ali dobrodelnem teku. Kvalifikacije so potekale samo do doskočišča, finale, kamor se je uvrstilo 70 tekmovalcev pa povsem do vrha letalnice. Vsega skupaj, reci in piši, 400 strmo strmih metrov.

V Planici trava, v Kulmu beton
"Planiška letalnica se mi zdi še bolj zahtevna, še bolj strma, no, morda je edino podlaga bolj prijazna kot v Kulmu, kjer je betonska in zato bolj drseča," je za Sportal dva dneva po ekstremnem dosežku, kjer se je gnal do skrajnih meja, hitel pojasnjevati 30-letni Simon Novak iz Križa pri Kamniku, ki smo ga zmotili med delom. Trenutno se namreč preživlja kot monter oken in vrat, nič pa ne bi imel proti, če bi mu uspelo najti bolj redno obliko zaposlitve.

Še ena razlika med planiško in kulmsko velikanko: n¬a planiški velikanki so bile po doskočišču posejane deščice, kar je tekačem omogočalo boljši odriv, medtem ko so si v Kulmu morali pomagati z ograjo. "Le zadnji metri so imeli deščice za odriv, kar je logično, saj je bil tam tudi 80-odstotni naklon," je ekstremni klanec orisal Novak, ki statističnih podatkov o srčnem utripu z nami ni mogel deliti, saj merilnika ne uporablja, je bil pa, kot priznava, čisto na koncu svojih moči.

"Šel sem do nezavesti!" je v smehu pripovedoval gorsko-tekaški ekstremist. "Videl sem priložnost in jo želel izkoristiti," je dejal Novak, ki si je z 2. mestom na prestižni preizkušnji prislužil 750 evrov, 250 evrov manj od zmagovalca.
V kvalifikacijah se je pomerilo 850 tekmovalcev iz 19 držav, v finale se jih je uvrstilo le 70.V kvalifikacijah se je pomerilo 850 tekmovalcev iz 19 držav, v finale se jih je uvrstilo le 70.

Bolj je strmo, bolj mu ustreza
"Rad se udeležujem ekstremnih tekmovanj, kot so razni vertikal kilometri, kjer moraš v čim krajši razdalji premagati tisoč metrov višinske razlike, tek na skakalnice in občasno tek po stopnicah. Bolj je strmo, bolj mi ustreza," zatrjuje tekač, ki ga boste v njegovem elementu najpogosteje srečali na Kamniškem vrhu in Krvavcu, občasno pa se na treningu na kranjski skakalnici, ki poleg naklona ponuja tudi 580 stopnic, kjer se pridruži petouvrščenemu iz Kulma, tekaču Matjažu Mikloši.

Za Novaka, sicer nekdanjega cestnega kolesarja, ki je v 12 letih zamenjal več klubskih dresov, tudi tistega z logotipom kranjske Save in Radenske, ki se je po ne ravno rožnatih razmerah za poklicne kolesarje v Sloveniji posvetil izključno gorskemu teku, se sezona šele začenja.

"Julija nas čaka trojček dirk vertikal kilometer za svetovni pokal v italijanskih Dolomitih, sledi tek na Grintovec, Red Bull dirka K3 s tri tisoč metri višinske razlike v Italiji, no, morda pa še tek na letalnico v češkem Harrachovu," napoveduje Novak.
Alič računa, da bo prihodnje leto spet tekel na planiško velikanko
Tik za Simonom Novakom se je uvrstil še en Simon. Simon Alič, gorski tekač iz Poljanske doline, ki je na planiško velikanko lani s časom 5 minut in 11 sekund pritekel kot prvi, za 400 metrov na avstrijski lepotici v Kulmu pa je potreboval še manj, 5 minut in 4 sekunde.

Tako kot Novak se tudi Alič izogiba merilnim napravam in ne pozna statističnih podatkov, se pa zaveda, da so se, podobno kot on, tudi preostali tekmovalci gnali do skrajnih meja. Aliča boste najpogosteje srečali na poti na Blegoš, ki ga gor in dol premaga v dobri uri, v prostem času obrača pedala, kruh pa si služi v tovarni pohištva Jelovica. Tako kot vsi ljubitelji smučarskih skokov tudi on računa, da bo prihodnje leto spet lahko tekel v Planici. Po prenovljeni krasotici.
Avstrijka Andrea Mayr in Turek Ahmet Arslan sta velika zmagovalca dirke na Kulm. Za zmago sta poleg pokala prejela še tisoč evrov.Avstrijka Andrea Mayr in Turek Ahmet Arslan sta velika zmagovalca dirke na Kulm. Za zmago sta poleg pokala prejela še tisoč evrov.

Rezultati, Red Bull 400, Kulm:
Finale, moški:
1. Ahmet Arslan (Turčija) 04:57.10
2 Simon Novak (Slovenia) 05:02.70
3. Simon Alič (Slovenija) 05:04.90
...
5. Matjaž Mikloša (Slovenija) 05:16.70

Finale, ženske:
1. Andrea Mayr (Avstrija) 05:37.10
2. Clare Miller (Velika Britanija) 06:31.80
3. Maria Hochfilzer (Nemčija) 06:47.60

9. Jasmina Klančnik (Slovenija) 09:09.1

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27536

Informacije

Informacije