Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovensko planinsko prvenstvo v orientaciji

Železar (1984): Že na predhodnem (regijskem) planinsko-orientacijskem tekmovanju, ki ga je organiziralo Planinsko društvo PTT Ljubljana ...

... 31. marca letos v Zadvoru, smo se ekipe planinskega odseka blejske osnovne šole dobro odrezale in dosegle vidne rezultate (dve prvi, eno drugo in eno šesto mesto). Zato smo se prijavili tudi na republiško orientacijsko tekmovanje, ki je trajalo (vse kategorije) tri dni od 18. do 20. maja, pripravilo pa ga je PD Ajdovščina. V soboto popoldne smo se polni optimizma odpeljati v Novo Gorico, od tam pa prek Ajdovščine na Čaven, kjer smo prenočili. Zvečer nihče ni mislil na napore naslednjega dne, zato smo se veselili pozno v noč. Zjutraj pa se je začelo zares. Po obveznem reševanju testov, ki so zajemali vprašanja iz prve pomoči in orientacije, smo krenili na progo. Bila je zelo zahtevna. Kontrolne točke so bile dobro skrite, časa pa kot na vseh tekmovanjih malo, premalo. Vseeno smo se trudili, iskali točke, brali karto in hiteli proti cilju. Vanj smo pritekli v zadnjih minutah časa, ki smo ga imeli na razpolago. S svojimi rezultati nismo bili preveč zadovoljni, v naših srcih pa je vladalo pesimistično razpoloženje. Dočakali smo tudi rezultate in lastnim ušesom nismo mogli verjeti, saj smo se spet odlično odrezali. Osvojili smo dve prvi, eno tretje in eno trinajsto mesto. Ekipa mladink: Šolar, Smolej, Koligar in ekipa pionirk: Plešec, Šolar, Urh, sta postali republiški zmagovalki. Pionirska dekliška ekipa II. (Soklič, Korošec, Zupančič) je dosegla tretje mesto, pionirji (BlažiČ, Korošec, Kusal) pa so osvojit' 13. mesto. Takih lepih uspehov na republiški ravni si še želimo in se bomo trudili, da jih bomo še dosegli.

Helena Šolar OŠ dr. Josip Plemelj Bled

 

V Mojstrani že letos triglavska muzejska zbirka
Dolgoletna želja planinskih delavcev v krajevni skupnosti Dovje-Mojstrana se končno le uresničuje. Veliko je bilo v zadnjih letih razprav, pobud, sestankov in dogovorov za ureditev stalne Triglavske muzejske zbirke v Mojstrani, sedaj pa ta skorajda »sanjska zamisel« peščice najbolj vztrajnih zanesenjakov postaja resničnost. V dogovoru s hotelom Triglav Mojstrana in Skupščino občine Jesenice so naposled člani muzejskega odbora pri Planinskem društvu Dovje- Mojstrana dobili prostore za ureditev stalne Triglavske muzejske zbirke v stavbi Sonje Marinkovič, ki stoji ob cesti, ki vodi v Vrata. V teh mesecih potekajo obnovitvena dela na stavbi, ki je zelo dotrajana. Udarniško pomagajo tudi najbolj prizadevni člani muzejskega odbora i n člani planinskega društva, kajti vsak tako privarčevani dinar je dragocen. Uredili so že notranjost, sedaj pa nadaljujejo že z urejanjem zunanjosti stavbe. Najprej bodo v zgornjem delu stavbe uredili zbirko v štirih sobah, kjer bodo predstavili zgodovino planinstva na tem območju, oziroma v triglavskem pogorju. Akcija za ureditev zbirke poteka v sodelovanju z Gorenjskim muzejem iz Kranja, Kulturno skupnostjo Jesenice, Zavodom Triglavskega narodnega parka, krajevno skupnostjo Dovje-Mojstrana, Skupščino občine Jesenice in hotelom Triglav. To sodelovanje bo v prihodnje brez dvoma treba še okrepiti, saj se je treba predvsem zavedati, da bo bodoči muzej ob vhodu v naš triglavski planinski svet, predstavljal pomembno turistično ponudbo ne le v kraju, temveč v celotni jeseniški občini.
Člani muzejskega odbora, ki ga prizadevno vodi Avgust Delavec, so zbrali že precej gradiva, nekaj so ga dobili tudi od jeseniških planincev. Z akcijo zbiranja še nadaljujejo in zato prosijo vse krajane v krajevni skupnosti Dovje-Mojstrana, da jim priskočijo na pomoč, tako da bo zbirk a resnično lahko prikazala pomembno planinsko dediščino naše preteklosti. Marsikdo ima predmete, ki bi zbirko lahko še obogatili. Predvsem gre za različne planinske dokumente, slike, značke, tudi nekdanje kmetijske i n gospodinjske pripomočke, stara pisma in podobno. Vsega tega morda sami ne rabijo več, zato naj predmete odstopijo društvu, vse izročeno pa bo vpisano in skrbno hranjeno. Planince in druge krajane tudi vabijo, da z denarnimi prispevki ali na kakršenkoli način pomagajo i n podprejo to akcijo. Predvidoma bo prvi del Triglavske muzejske zbirke na ogled že ob 1. avgustu — prazniku občine Jesenice.

J. R.
Železar, 31. maj 1984
 

   Železar

 

 31.05.1984

Jlib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije