Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 28.04.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 66

Muhasto aprilsko vreme - gore v oblakih, občasne plohe in nevihte (povsod dež), vlažno in toplo. Glavno nevarnost predstavljata podiranje opasti in proženje talnih plazov.

Stanje: V zadnjih dneh je bilo večinoma oblačno in megleno, občasno je deževalo. Temperatura tudi na najvišjih vrhovih ni padla pod ledišče, sneg pa zaradi visoke vlažnosti tudi ponoči ni pomrznil. Snežna odeja se zato vse čas seseda in tali, trdota njene površine se čez dan bistveno ne spreminja. Nesprijeti sneg, ki je padal pred dnevi, je že izginil, zato se plazovi mokrega nesprijetega snega ne prožijo več. Nevarnost predstavlja predvsem podiranje opasti (predvsem SZ-S-SV pobočja) ponekod se lahko prožijo tudi talni plazovi (v vseh legah).

Napoved: V prihodnjih dneh se bo nadaljevalo muhasto aprilsko vreme. Še naprej bo toplo, vrhovi bodo večinoma v oblaki, pojavljale se bodo krajevne konvektivne padavine (plohe in nevihte). Meja sneženja bo nad najvišjimi vrhovi, snežna odeja bo zato vedno bolj namočena zaradi dežja. Glavni nevarnosti bosta ostali podiranje opasti in proženje talnih plazov.

28.04.2014

Naslednji bilten bo 30.04.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | RAZmere | sneg |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije