Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinstvo in naše ljudstvo

Jutro (1924): Z brzimi koraki se bližajo solnčni dnevi lepo pomladi ter toplega poletja; naši vrli planinci že komaj čakajo, da pohite na deželo v prelepo božjo naravo.

Slovensko Planinsko društvo ima v glavnem nalogo, da popelje planince po najlepših krajih do najlepših razglednih točk. Pa to ni glavni namen planinstva. S tem, da hodi planinec po naših lepih krajih, so nam vzbuja ljubezen za lastno slovensko grudo. Med potjo spoznava ob enem šego in navado našega krepkega slovenskega rodu, uživa njegovo gostoljubnost in s tem vzljubi svojo ljudstvo, svoj narod. Razen tega pa ima vsak planinec neizmerno korist v tem, da si s hojo utrdi svojo šibko telesno zdravje. Pljuča vsrkavajo čist in svež zrak deželo in planin. Ne glede na vso drugo veliko koristi, ki jih nudi planinstvo človeškemu rodu je jasno, kako važno je gojenje planinstva za zdravje slovenskega in celokupnega jugoslovanskega naroda. Razven tega se pa razvija, s turistiko zelo živahen tujski promet. Le-ta, je važen v dvojnem oziru za naše, kakor tudi ostale jugoslovanske kraje. S tem, da posečajo tujci našo zemljo, spoznavajo naše lepo kraje ter naše krepko in dobro ljudstvo. Tako nas morejo spoznati razni narodi in vzljubiti. Brez tujskega prometa pa bi to ne bilo mogočo doseči.

Iz narodnogospodarskega stališča pa pomeni poset, naših krajev pri tujcih velik uspeh za naše ljudstvo v gmotnem oziru. Zato naproša Slov. Planinsko društvo našo dobro kmetijsko ljudstvo, da naj vpošteva te važne okoliščino našega planinstva. Dogaja se, da neznani zikovci markacijo,ki jih S. P. D. s težavo in velikimi stroški napravi, v kratkem času popolnoma uničijo. Markirana mesta po drevju so izsekavajo, markacijsko tablice se razbijajo itd. In zakaj? Le iz neke popolnoma neutemeljene nenaklonjenosti napram planinstvu. Dogodi se tu pa tam, da kak planinec pozabi zatvoriti leso na planini. Živina uide. Moj Bog radi enega nepazljivega planinca — se pač ne smemo maščevati nad celokupnim planinstvom in uničiti težko delo marljivih, požrtvovalnih ljudi. Markacije so ravno oni kažipot, da pomorejo planincu, da pride po najkrajši poti na mesto, kjer lahko občuduje vso krasoto svojo rodne grude — prelepe slovensko zemljo. Markacija popelje sigurno tujca-turista na točko, kjer lahko presoja te nepoznane lepota naše mile domovine. Ta poroča potem v tujini o lepoti naših krajev. Zato prosimo našo zavedno kmetsko ljudstvo širom Slovenijo — ter naprošamo našo občino — zlasti v gorskih krajih, da podpirajo blagonosno delovanje S. P. D. za slovensko zemljo in slovensko ljudstvo in preprečijo po možnosti vsako poškodovanje markacij. Tudi našo vrlo učiteljstvo in duhoviščino naprošamo — zlasti v gorskih krajih, da pouči otroke, da, se v kažipote in markacijske tablice ne moče kamenja.

Jutro, 19. april 1924

19.04.1924

dLib.si

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije