Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Domača hišna imena v Bohinju

Navdih za popis vseh (1012 starih hišnih imen) iz 24 krajev v Bohinju seže šest let v preteklost. Skozi čas sem sestavljal to obsežno zbirko zgolj za osebni arhiv, kasneje sem spremenil mnenje in zbirko predstavljam tudi na spletu (foto arhiv: posredovana fotografija)Janez Pikon: Osebno zbirko, katere osnutki sežejo v leto 2008, sem dokončal lani in jo delim tudi med vas.

Domača hišna imena v Bohinju

Od navdiha z idejo, ter prvih osnutkov s popisom vseh (1012 starih hišnih imen) iz 24 krajev v Bohinju sežejo že šest let v preteklost. Skozi čas sem sestavljal to obsežno zbirko zgolj za osebni arhiv, kasneje sem spremenil mnenje in zbirko predstavljam tudi na spletu. Pri obsežnem delu so mi poleg iskanja podatkov, ter lažjega in pravilnega popisa domačih hišnih imen, pomagali tudi starejši domačini iz posameznih vasi, ki so bili pripravljeni sodelovati. Stanko Hodnik (Osredk), Lovro Vojvoda (Vojvoda), Ivan Arh (Ravnikov), Urška Odar (Gregorinova), Jaka Zupan (Jamr), Janez Medja (Nack), Franc Pikon (Dolinar), Tone Smukavec (Hrin), Franc Mencinger (Tonejov), Anton in Ivanka Cerkovnik (Jur), Mirko Smukavec (Štihar), Stanko Odar (Orehar), Angelca in Anton  Zupanc (Skalar), Janez Sodja (Grabnar), Andrej Smukavec (Krucman)  in Zdravko Sodja (Korošičov), so domačini, ki so mi nesebično priskočili na pomoč, vsem se še preko medija zahvaljujem za pomoč pri delu v posameznih vaseh, tudi sodelovanja in s tem usklajevanja s Klemenom Klinarjem (Ragor) so bila dobrodošla v nekaj vaseh po Bohinju. Mogoče je pri vpisu ali kako drugače kakšno posamezno hišno ime napačno predstavljeno, posamezna mnenja domačinov so si bila tudi kdaj nasprotujoča, kar je razumljivo, se opravičujem za možne napake in sem pripravljen te tudi spremeniti (vpisati novo ime), mogoče še osebno mnenje ... od navdiha do obsežne zbirke ... zadovoljen, da mi je uspelo.


Domača hišna imena v Bohinju Bohinjska Bistrica  Bohinjska Bistrica Bohinjska Bistrica Bohinjska Bistrica Bitnje Brod Bohinjska Češnjica Bohinjska Češnjica Gorjuše Gorjuše Jereka Kamnje Koprivnik Koprivnik Laški Rovt Lepence Log Lome Nemški Rovt Nomenj Podjelje Polje Ravne Ribčev Laz Savica Srednja Vas Srednja Vas Srednja Vas Stara Fužina Stara Fužina Stara Fužina Studor Ukanc Žlan


Stara hišna imena v Bohinju označujejo domačije in predvsem ljudi, ki na teh domačijah živijo. Domača hišna imena so nastala zgolj iz potrebe po lažjem ločevanju domačinov med seboj in sežejo daleč nazaj v preteklost, ter so se na domačijah obdržala kljub menjavi lastnikov in njihovih priimkov. Danes z opuščanjem kmetij in zamiranjem kmečkega življenja v vaseh, hišna imena izginjajo iz vsakdanjega pogovora, poznajo jih le še starejši domačini. Hišna imena so del kulturne dediščine, v njih se ohranja domače narečje in krajevne zgodovinske podrobnosti o domačiji ali kraju. Pomembna so predvsem zaradi vzpodbujanja pripadnosti vaščanov posamezni domačiji v domačem kraju. Poleg vpisanega imena vasi je predstavljen, tudi šaljivi, narečni izraz, ki pripada imenu vasi ... ... pa vi ... ali veste kako se pa (Pr' vas doma) reče?

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Domača hišna imena v Bohinju

Studorski stogoviPri obsežnem delu sem si poleg iskanja podatkov, ter zaradi lažjega in pravilnega popisa domačih hišnih imen, pomagal tudi z nesebično pomočjo starejših domačinov iz posameznih vasi, ki so mi bili pripravljeni pomagati (foto arhiv: posredovana fotografija) Pr' JelarjoStanko Hodnik (Osretk), Lovro Vojvoda (Vojvoda), Tone Smukavec (Hrin), Franc Mencinger (Tonejov), Anton in Ivanka Cerkovnik (Jur), Mirko Smukavec (Štihar), Stanko Odar (Orehar), Angelca in Anton  Zupanc (Skalar), Janez Sodja (Grabnar), Andrej Smukavec (Krucman)  in Zdravko Sodja (Korošič), so domačini, ki so mi nesebično priskočili na pomoč
Pr' JelarjoVsem se še preko medija zahvaljujem za pomoč pri delu v posameznih vaseh, tudi sodelovanja s tem usklajevanja s Klemenom Klinarjem (Ragor) so bila dobrodošla v nekaj vseh po Bohinju Stara FužinaMogoče je pri vpisu ali kako drugače kakšno posamezno hišno ime napačno predstavljeno, posamezna mnenja domačinov si bila tudi kdaj nasprotujoča, kar je razumljivo, se opravičujem za možne napake in sem pripravljen te tudi spremeniti (vpisati novo ime)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije