Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 31.03.14

Pet posredovanj GRS - Trikrat tržiška, po enkrat pa ljubljanska in tolminska postaja - skupina Ajdovščina / Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 14.30 je na planini Dobrča, občina Tržič, planinca obšla slabost. Posredovali so reševalci Postaje GRS Tržič, ki so nudili pomoč reševalcem NMP Tržič.

Ob 17.44 si je pohodnica pod vrhom Šmarne gore v Ljubljani poškodovala gleženj. Na kraju so jo oskrbeli gorski reševalci Postaje GRS Ljubljana, ki so jo pospremili do reševalnega vozila NMP Ljubljana.

Ob 17.45 je pod vzletiščem v Gozdu, občina Tržič, športni padalec nepoškodovan pristal na smreki, 25 metrov visoko, 200 metrov nižje in vzhodno od vzletišča, kjer poteka trasa daljnovoda. Posredovali so gorski reševalci Postaje GRS Tržič, mu nudili pomoč pri spustu iz drevesa in pomagali spraviti tudi padalo.

Ob 17.17 naj bi na območju Kramarjeve gube na Podljubelju, občina Tržič, strmoglavil padalec. Gorski reševalci Postaje GRS Tržič so pregledali območje, vendar niso našli ničesar, zato so s pregledom in zbiranjem obvestil ob 20.30 zaključili. Z iskalno akcijo bodo v primeru novih podatkov oziroma potrebe nadaljevali danes v ponedeljek 31. 3. 2014.

Ob 14.05 je pod vzletiščem jadralnih padalcev pred naseljem Trnovo v občini Nova Gorica padalka pristala na drevesu. Gorski reševalci Postaje GRS Tolmin - skupina Ajdovščina in pripadniki skupine za hitre intervencije pri mestni občini Nova Gorica so padalko z vrvno tehniko spustili z drevesa in odstranili padalo.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo pretežno jasno. Čez dan bo ponekod pihal jugozahodni veter.
Tudi v torek bo sprva še precej jasno, čez dan bo najprej več koprenaste oblačnosti, popoldne pa bo predvsem na zahodu ponekod občasno zmerno oblačno. Ponekod pihal jugozahodnik.
V sredo bo večinoma sončno. Popoldne bodo v severnih krajih posamezne plohe.
V četrtek bo nekaj več oblačnosti predvsem v zahodni polovici Slovenije. Okrepil se bo jugozahodni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje se je v sončnem vremenu snežna odeja preobražala in sesedala. Čez dan se je ojužila in ponoči pomrznila. V osojah visokogorja je sneg ostal še večinoma suh. Ledišče se je v soboto postopno dvignilo do nadmorske višine okoli 2600 metrov. Omembe vredna snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 1200 metrov, v osojah pa do okoli 800 metrov. Višina snega je precej neizenačena. Nad nadmorsko višino okoli 2000 metri je snega v Julijskih Alpah med 400 in okoli 600 cm, na 1500 metri pa do okoli 270 cm. Drugod je na 1500 metri od 40 do 130 cm snega, več v zahodnih Karavankah. Snežna odeja je v senčnih legah visokogorja še slabo, drugod pa že večinoma kar dobro preobražena. Ponoči in zjutraj je pomrznjena in trda, čez dan pa se večinoma zmehča, le v senci večinoma ostaja pomrznjena.

Nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. stopnje, v nadmorskih višinah, kjer je snega že malo, pa 1. stopnje, po petstopenjski evropski lestvici. Snežna odeja je večinoma kar dobro stabilna. Tveganje se poveča predvsem proti poldnevu in popoldne na osončenih pobočjih, kjer se zaradi sonca sneg zmehča in labilizira. Nevarnejša so strma pobočja in mesta z napihanim snegom. Tudi v senčnih legah visokogorja lahko predvsem na mestih z napihanim snegom ob večji dodatni obremenitvi sprožite snežni plaz. Spontanega plazenja ne pričakujemo. Nadaljevalo se bo sončno vreme, čeprav bo občasno več oblačnosti kot ob koncu tedna, zato pa bo tudi vpliv sonca nekoliko manj izrazit. Nižje ter na prisojah bo sneg kopnel.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije