Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 31.03.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 54

Danes bo večinoma sončno in toplo vreme, jutri pa se bo zmerno pooblačilo. Sprva bo to predvsem visoka, koprenasta oblačnost, popoldne pa bo na nebu tudi več nižjih oblakov. Pihali bo šibki do zmerni vetrovi. Še naprej bo zelo toplo, saj bodo najvišje dnevne temperature povsod nad lediščem. Ob oblačnem vremenu snežna odeja prek noči tudi višje ne bo več pomrznila, zato bo mehkejša in se bo globoko predirala. Nevarnost za plazove se ne bo spremenila, le danes čez dan bo z naraščanjem moči sončevih žarkov krajevno prehodno nekoliko narasla, zlasti na prisojnih pobočjih. Vse bolj pogosto bo tudi podiranje opasti.

Stanje: Ob koncu minulega tedna se je nadaljevalo sončno in toplo vreme. V petek je pihal šibak vzhodni veter, ki je v soboto obrnil na jugozahodno smer in se v noči na nedeljo nekoliko okrepil. Temperature zraka so bile ves čas nad lediščem do okrog 1700 m, vendar pa je snežna odeja čez noč zaradi suhega zraka pomrznila tudi še nekoliko nižje. Višje se je površina snežne odeje že dopoldne, in še bolj sredi dneva ter popoldne, zmehčala in pospešeno talila, nižje tudi izginjala. Ponekod je nastala osrenica, v prisojah tudi težak sneg - gnilec. Tam so se pod vplivom sončevih žarkov prožili manjši plazovi mokrega nesprijetega snega in posamezni talni.

Napoved: Danes bo večinoma sončno in toplo vreme, jutri se bo zmerno pooblačilo. Sprva bo to predvsem visoka, koprenasta oblačnost, popoldne pa bo na nebu tudi več nižjih oblakov. Pihal bo višje šibak severni, nižje pa občasno zahodni veter, ki se bo jutri čez dan obrnil na JZ smer. Še naprej bo zelo toplo, saj bodo najvišje dnevne temperature povsod nad lediščem. Danes zjutraj je snežna odeja višje še pomrznila, jutri pa večinoma ne bo več, zato bo mehkejša in se bo globoko predirala. Nevarnost za plazove se ne bo spremenila. Danes čez dan bo z naraščanjem moči sončevih žarkov še narasla in bo lahko krajevno tudi znatna, zlasti na prisojnih pobočjih.

31.03.2014

Naslednji bilten bo 02.04.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | RAZmere | sneg |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27666

Informacije

Informacije