Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 24.03.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 51

Danes in jutri bo oblačno in megleno, občasno bo še snežilo. Hladneje bo, saj bodo temperature nad okrog 1300 m ves čas pod lediščem. Do srede zjutraj lahko zapade še 5-10 cm novega snega. Nevarnost za plazove je bistveno višja nad gozdno mejo, kjer je znatna, krajevno pa lahko tudi velika. Do sredine tedna se ne bo bistveno spremenila, saj se bo sneg zaradi hladenga vremena le počasi sesedal in preobražal.

Stanje: Ob koncu tedna se je vreme poslabšalo in bilo oblačno ter megleno. V soboto čez dan so se začele pojavljati padavine, ki so se v noči na nedeljo okrepile. Sprva je snežilo le v visokogorju nad okrog 1800 m, včeraj popoldne pa se je meja sneženja hitro spuščala in v noči na danes spustila pod 1000 m, vendar so ob tem padavine že slabele. Pihali so sprva močni, včeraj v sunkih tudi zelo močni JZ do Z vetrovi, ki so danes obrnili na S smer. Nižje je zapadlo nekaj cm, do n.v. 1800 m okrog 10-20 cm, višje pa več kot pol metra novega snega, ki ga je prenašal veter in gradili zamete. Nevarnost za plazove se je povečala zlasti nad gozdno mejo.

Napoved: Danes in jutri bo oblačno in megleno, občasno bo še snežilo. Prehodno bo zapihal zmeren do močan SV do V veter, ki bo do jutri zjutraj oslabel in obrnil na J do JZ smer, v noči na sredo pa obrnil na JV smer. Hladneje bo, saj bodo temperature nad okrog 1300 m ves čas pod lediščem. Do srede zjutraj lahko zapade še 5-10 cm novega snega, večinoma v obliki snežnih ploh, ki jih bo več čez dan in popoldne. Nevarnost za plazove je bistveno višja nad gozdno mejo, kjer je znatna, krajevno pa lahko tudi velika, še posebej tam, kjer so nastale nove klože (privetrje) in zameti (zavetrje) in lahko splazi spontano ali pa že ob manjši dodatni obremenitvi.

24.03.2014

Naslednji bilten bo 26.03.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | plaz | RAZmere | sneg | vreme |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije