Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 21.03.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 50

Danes bo jasno in toplo, krepil se bo jugozahodni veter. Jutri bo oblačno, vrhovi bodo že v oblakih in občasno bo lahko rosilo. V noči na nedeljo se bodo padavine okrepile, sprva bo snežilo le višje, v nedeljo čez dan pa se bo meja sneženja začela spuščati in bo v noči na ponedeljek pod 1000 m. Do ponedeljka zjutraj lahko zapade od 20 do 40 cm novega snega. Nevarnost za plazove se bo do ponedeljka povsod povečala, zlasti pa nad gozdno mejo.

Stanje: Od sredine tedna se je nadaljevalo jasno in toplo vreme. Temperature so bile, razen ponoči in zjutraj v najvišjih delih, ves čas nad lediščem. Snežna odeja je prek noči večinoma pomrznila, podnevi pa se zelo zmehčala in globoko predirala ter talila in sesedala. Sprva so pihali šibki do zmerni vetrovi V do J smeri, ki so se včeraj popoldne obrnili na JZ do Z smer in okrepili ter bili v sunkih že močni. Nevarnost za plazove se je povečevala predvsem prek dne zaradi dviga temperatur in naraščanja moči sončevih žarkov. Prožili so se zlasti talni in zdrsni plazovi, ob dodatni obremenitvi tudi manjše zaplate nesprijetega snega in podiranje opasti.

Napoved: Danes bo jasno in toplo, nebo bo prekrivala koprenasta oblačnost. Krepil se bo jugozahodni veter. Jutri bo oblačno in višje zelo vetrovno ter megleno, saj bodo vrhovi v oblakih, občasno bo rosilo. V noči na nedeljo se bodo padavine okrepile, sprva bo snežilo nad okrog 1700 m, v nedeljo čez dan pa se bo meja sneženja začela spuščati in bo v noči na ponedeljek pod 1000 m. Do ponedeljka zjutraj lahko zapade od 20 do 40 cm novega snega, ki ga bo zelo močan J do JZ veter prenašal naokoli in gradil zamete. Nevarnost za plazove se bo do ponedeljka povsod povečala, zlasti pa nad gozdno mejo, kjer bo več novega snega in se še ne bo sprijel s podlago.

21.03.2014

Naslednji bilten bo 24.03.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | RAZmere | sneg |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije