Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček – 30.09.07

Nedeljski dnevnik: Zlata jesen

Objavljeno: Nedeljski dnevnik, nedelja, 30.09.2007 - vremenski kotiček


Zlata jesen

Če bi po naključju ponekod 29. septembra snežilo (takrat ima god Mihael), potem bi morda obveljal naslednji pregovor: »Če o Mihaelu sneg naletuje, dolgo zimo obljubuje.« Okoli tega »vremenskega svetnika« je spleten tudi naslednji pregovor: »Če na Mihaelovo sever vleče, veliko zimo in sneg obleče.« Verjetno večina upa, da se nam sneg po dolinah še ne bo tako kmalu prikazal. Naj rajši počaka na začetek koledarske zime. Seveda pa vselej ni tako in sneg prav rad včasih pobeli že tudi jesen. V prihodnjih oktobrskih dneh snega še ne bo, saj nam Herschlov vremenski ključ namenja nekaj tistega, čemur pravimo zlata jesen, ponekod »babje poletje«, včasih pa tudi »indijansko poletje«.

Z nastopom zadnjega luninega krajca (3. oktobra) se nam obeta nekaj dni lepega vremena. Če bo takrat tudi toplo, nam naš vremenski ključ žal ne zna povedati. Tudi v dneh po 11. oktobru (tedaj nastopi »črna luna« ali mlaj) se lahko nadejamo še nekaj lepega vremena, čeprav bo to obdobje vremensko spremenljivo. In prav v tem času, torej v prvi polovici oktobra, nas bo morda razveseljevalo »indijansko poletje«. Za Herschlov vremenski ključ se začne zimska polovica leta že po 15. oktobru in od takrat naprej se v njegovih napovedih že pojavlja beseda sneg.

Znastopom prvega luninega krajca (19. oktobra) bo podoba vremena odvisna od smeri vetrov, ki bodo tedaj pihali nad nami; ob morebitnem severozahodnem vetru nas čaka dež, ob vetru z vzhodne smeri pa sneg. Vendar se zadnjih nekaj deset let po nižinah v oktobru še ni prikazal sneg, izjema so bili včasih zadnji dnevi s prvim novembrom vred. In kaj nam bo prinesla oktobrska polna luna, ki se bo pojavila 26. dne? Po hladnih vetrovih naj bi takrat začelo snežiti. Bodimo pozorni, kaj se dogaja okoli nas v naravi - na drevesih. Za ta letni čas pregovor pravi: »Kadar drevje listje pozno sleče, huda zima bliža se preteče.«

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije