Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 05.03.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 43

V prihodnjih dneh na čaka suho in vetrovno vreme. V petek pa se bo končno pokazalo malo več sonca. Nevarnost za proženje snežnih plazov je ZMERNA (2. stopnje), krajevno pa je lahko tudi višja. Spontano proženje plazov lahko pričakujemo predvsem na južnih pobočjih, kjer zaradi sorazmerno tople podlage lahko pride do večjih zdrsnih plazov.

Stanje: V ponedeljek je bilo sprva oblačno in megleno. Čez dan se je pokazalo tudi nekaj sonca, popoldne pa se je znova pooblačilo in začelo je deževati, višje pa tudi snežiti. Količine padavin so bile majhne. Temperatura nad 1500 m je bila pod lediščem. Pihal je šibak veter zahodnih smeri, ki je v torek obrnil smer in zapihal z vzhoda. Tudi v torek je bilo večinoma oblačno z občasnimi sončnimi obdobji. Vrhovi gora pa so bili večji del dneva zaviti v meglo. Snežna odeja je večinoma dobro sprijeta. Nevarna so predvsem pobočja z napihanim snegom in južna pobočja. V preteklih dneh so se pojavili tudi nekateri večji spontani plazovi

Napoved: Danes in jutri bo še večinoma oblačno, vendar suho vreme. Pihal bo zmeren v četrtek pa okrepljen severovzhodni veter. Temperatura bo od 0° na 1500 m do -3° na 2000 m. Suho bo. V petek lahko pričakujemo več sonca. Tudi veter se bo postopno umiril. Snežna odeja se bo še naprej sesedala in preobražala. V sredo in četrtek bo veter prenašal sneg, ki se še ni sprijel s podlago in gradil klože in zamete predvsem na južnih in jugozahodnih pobočjih. V petek pa večjo pozornost velja posvetiti južnim pobočjem, kjer je možno pojavljanje večjih zdrsnih plazov, ki se bodo prožili spontano.

05.03.2014

Naslednji bilten bo 07.03.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | RAZmere | sneg |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije