Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Karavanke - 03.03.14

 03.03.2014

Naslednji bilten bo 05.03.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | RAZmere | sneg |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

ponedeljek, 3. marec 2014, ob 08:05, Ekipa NHWF, ogledov: 998

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 42

Snežna odeja je v visokogorju ponekod debela več kot dva mestra in se je v preteklem tednu kar dobro usedla. Od petka je zapadlo nekaj novega snega, občasne padavine pa se bodo nadaljevale še do srede. Nov sneg še ni sprijet s podlago in ga bo veter v prihodnjih dneh še raznašal in gradil zamete in klože. Nevarnost proženja snežnih plazov je trenutno zmerna (2. stopnje), v prihodnjih dneh pa bo krajevno lahko tudi višja.

Stanje: V petek je bilo delno oblačno. Temperature na okoli 1000 m so bile tik nad lediščem, na 2000 m pa okoli -4 °C. V noči na soboto so se temperature nekoliko dvignile, vendar so v visokogorju ostale pod lediščem. V soboto ponoči je pričelo snežiti, nižje pod 1000 m pa deževati. Tudi v nedeljo čez dan je še občasno snežilo, nižje pa deževalo. Od petka je tako v visokogorju zapadlo do 20 cm novega snega. Pihal je šibak do zmeren veter jugozahodne smeri, ki je v soboto obrnil smer in zapihal z vzhoda. Veter je sneg prenašal in gradil zapete. Snežna odeja je preobražena in večinoma dobro sprijeta, razen novega snega, ki se še ni sprijel s podlago.

Napoved: Danes bo še oblačno in ponekod občasno tudi megleno. Temperatura na 1000 m bo okrog 0, na 2000 m pa okoli -4 °C. Podobna temperatura bo tudi v torek, v sredo pa bo kakšno stopinjo topleje. V torek znova lahko pričakujemo padavine. Nad 1000 m bo večinoma snežilo, nižje pa deževalo. Do srede lahko zapade od 10 do 15 cm novega snega. V torek zvečer in v sredo bo zapihal tudi močan veter severnih smeri, ki bo novozapadli sneg prenašal in na odvetrni strani gradil klože. Nevarnost snežnih plazov se bo nekoliko povečala.

eXTReMe Tracker