Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Hlod ga je zmečkal pod seboj

Delo: informacija o pravilnem poteku in vodenju reševanja

Objavljeno: Delo, torek, 25.09.2007 - Kronika



Hlod ga je zmečkal pod seboj

V Delu je bil 13. 9. objavljen prispevek o delovni nesreči. Ker so podatki o reševanju, ki jih je posredovala policija, pomanjkljivi, vas prosimo, da objavite informacijo o pravilnem poteku in vodenju reševanja.
Dispečer ZRCK (Zdravstveno-reševalnega centra Koroške) je prejel klic o poškodbi delavca v gozdu v kraju Bistra pri Črni na Koroškem. Takoj je bila aktivirana PHE enota (prehospitalna enota), kateri se pridruži še dodatni zdravstveni tehnik. Dispečer medtem o nesreči takoj obvesti OKC Slovenj Gradec. Dispečer in ekipa PHE, ki hiti na kraj nesreče, poskušata pridobiti čim več podatkov o mikrolokaciji in stopnji poškodbe, vendar zaman. V Črni na Koroškem jih po dogovoru čaka delavec gozdnega podjetja, ki ekipo popelje proti kraju nesreče. Ker ekipa PHE ne more naprej z urgentnim vozilom, vzame vso potrebno opremo za nujno medicinsko pomoč in se peš odpravi po zelo strmem in težko prehodnem pobočju. Sočasno ekipa PHE ZRCK zaprosi regijski center za pomoč gorske reševalne službe in pomoč helikopterja NMP LEP. Ko PHE prispe do hudo poškodovanega delavca, oceni, da bi prenos do reševalnega vozila zdravstveno stanje poškodovanca le še poslabšal, zato prosi za aktiviranje helikopterja GRS, ki je opremljen z vitlom za dvig ponesrečencev. Ekipa PHE medtem izvaja vse nujne medicinske ukrepe, ki so potrebni. Na kraj nesreče prispe policija, takoj za njimi reševalci GRS Prevalje, ki vzpostavijo zvezo s helikopterjem SV in vodijo helikoptersko reševanje. Žal je hudo poškodovani delavec kljub vsem naporom reševalcev nekaj minut po helikopterskem prevozu v dolino umrl.
To je kratek povzetek reševanja v zelo težkih razmerah. Radi bi poudarili, da zdravstveni delavci prehospitalne enote niso predvideni in namenjeni za reševanje v tako ekstremnih pogojih, zato tudi nimajo primerne osebne opreme (gorska obutev, čelade), kljub temu pa so odšli po zelo strmem pobočju na kraj nesreče. Menimo, da si za svojo prizadevnost zaslužijo vsaj korektno objavo o poteku reševanja, ker v poročilu o nesreči niso omenjeni niti z besedo, čeprav so glavno breme nosili prav oni.

Smiljan Prassnic, uni. dipl. pravnik,
direktor ZRCK

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije