Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prepoved kolesarjenja v zakonu

MMC RTV SLO - Mariša Bizjak: Nova uredba za kolesarje v letu dni

Potem ko so ministrstvu tri leta pošiljali pripombe na zastarelo Uredbo o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju, so se – "po nerodnosti", kot pravi minister – skupaj z motornimi vozili v zakonu (spet) znašli tudi kolesarji.

Gre za osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o ohranjanju narave, po katerem so prepoved vožnje v naravnem okolju dobili tudi gorski kolesarji.

Židan: "Treba je uskladiti interese"
Po burnem odzivu je minister za kmetijstvo Dejan Židan že obljubil, da bodo kolesarje iz zakona izvzeli in pripravili novo uredbo, ki vožnje kolesarjev v naravnem okolju ne bo več prepovedovala, temveč urejala. "Kolesarji so se v osnutku znašli po nerodnosti. Tega v zakonu ne bo, želimo pa priti do nove uredbe, a pri tem je treba upoštevati različne interese. Je legitimen interes lastnikov zemljišč, ki jih hočejo varovati, je interes kolesarjev, ki želijo razvijati to športno, zdravo dejavnost in je tudi interes turističnega gospodarstva, ki prav tako popolnoma legitimno želi imeti turiste v Sloveniji," pojasnjuje Židan.

Nova uredba za kolesarje v letu dni
Upa, da bo skupina, ki naj bi jo ustanovili, pregledala dobre prakse v tujini in čim prej našla kompromis: "Želim si, da bi nekje v roku leta dni – mogoče prej, mogoče pa tudi pozneje – te interese uskladili in prišli do uredbe o urejanju." Do takrat bo veljala Uredba o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju iz leta 1995. Kolesarji so realni: "Verjetno stvari na koncu ne bodo idealne, ampak jaz verjamem, da je v Sloveniji na 20.000 kvadratnih kilometrov prostor za vse. Za kmete, lovce, naravovarstvenike in kolesarje. Navsezadnje so pogosto vsi ti združeni v istih osebah," pravi Peter Zajc iz RRA Koroška.

Kolesarji za, (nekateri) kmetje proti
Medtem ko so kolesarji pobudo ministra pozdravili, pa imajo nekateri lastniki zemljišč s kolesarji slabe izkušnje. "Predvsem me motijo tisti, ki se ne držijo poti in cest. Vzamejo si pravico, da svojo rekreacijo lahko izvajajo povsod. Znaka, da je prehod čez travnik prepovedan, ne upoštevajo, pade tudi kakšna kletvica," pravi Jernej Figelj, ki je podedoval 60 hektarjev veliko kmetijo na obrobju Goriških brd. Raziskavam, da kolesar ne naredi prav veliko škode, ne verjame: "Zaradi njih je nastala čez travnik nova pot. Travnik je posebne botanične vrednosti, meni pa ob poteh rasejo tujerodne rastlinske vrste – zaradi pohodnikov in kolesarjev." Pravi, da dostop do koče na Koradi že obstaja in da ne razume, zakaj si morajo utirati nove poti in jih brez njegovega dovoljenja celo predstavljati na spletu in v knjigah.

Družbeni, ne naravovarstveni konflikt
"Ne gre za naravovarstveni konflikt, kot ga nekateri želijo predstaviti, temveč za konflikt uporabnikov prostora," meni Matej Obu, predsednik Kolesarske mreže Slovenije. "Zavedamo se, da moramo ščititi naravo, mislim pa, da imamo ravno tako domovinsko pravico na tem prostoru, seveda pa – po pameti," še dodaja. Upa, da bo prišlo do dogovora, razumnega za vse vpletene. In kje bi radi vozili? "Kot gorski kolesar bi si želel, da bi bilo dovoljeno skoraj povsod in eksplicitno prepovedano le na manjših območji, ampak mislim, da je to iluzorno pričakovati. Seveda po drugi strani dejstvo, da bi bilo vsepovsod prepovedano in dovoljeno samo na nekih področjih, je pa tudi čisti nesmisel."

Obu: Kazni naj bodo visoke
Obu si želi, da nova zakonodaja ne bi tako omejevala, ampak bolj urejala. »Absolutno sem za to – moje osebno mnenje – da bi ostalo sankcioniranje v teh okvirih, kot je bilo predlagano v osnutku (namesto 41,73 evrov 100 do 2000 evrov na posameznika, op. a.), ker samo na ta način bomo omejili tiste v naših vrstah – treba je govoriti tudi o takih, – ki imajo težavo z upoštevanjem določenih pravil,« še pravi Obu. Pri tem opozarja, da mora biti nadzor profesionaliziran. Če bi nadzor in sankcioniranje prevzeli prostovoljci (kot so te dni predlagali planinci, lovci, ribiči in taborniki), bi zadeva lahko hitro ušla iz rok.

Kolesarji: Iz rok turizmu polzi zaslužek
Medtem pa turizmu iz rok polzi zaslužek. V Posočju so, denimo, kolesarji lani ustvarili desetino vseh prenočitev. "To pomeni približno 10.000 prenočitev na sezono v Posočju, ampak s primerno zakonodajo, promocijo in dogodki lahko to številko prav hitro dvignemo," razlaga Peter Dakskobler iz RDO Smaragdna pot. Ključni trgi med kolesarji so Nemčija, Avstrija, Švica in druge: "Če samo pomislimo na to, da je v Nemčiji nekje med 7 in 8 milijonov gorskih kolesarjev, potem mislim, da vsi vemo, kje se v tem trenutku nahajamo in kakšno priložnost izgubljamo. In kolesarji ne pridejo s sendvičem v nahrbtniku," pravi Maja Zupan iz RDO Gorenjska.

Mariša Bizjak, TV Koper


čofotalček

# 27.02.2014 ob 11:09
Dvomim, da bo karerikoli zakon dovoljeval vožnjo po travnikih. Saj to je "načeloma" brezpotje in bo v vsakem primeru sankcionirano.
Za Hojo je zadeva drugačna. Čeprav je lastnik proti, mi ne more omejevati gibanja, pa tudi, če postavi tablo 4x4 m.
+5
-2
tt1

# 27.02.2014 ob 11:44
čofotalček
: O, pa še kako ti lahko omejuje hojo po travniku...tudi hoditi se ne sme povsod v naravi...kolikor je meni znano se lahko hodi samo po označenih, ponavadi s planinskimi oznakami, poteh...tam pa je vožnja z vozili, razen če so del kakršnihkloli kategoriziranih cest, prepovedana...zaenkrat tudi s kolesi...sine, ni več socializma, da bi bilo vse javno dobro...treba je spoštovati privatno lastnino...
+2
-9
čofotalček

# 27.02.2014 ob 12:02
@tt1
: (ZKZ, Uradni list RS, št. 55/03) v 5. členu določa, da mora lastnik, zakupnik ali drug uporab­nik kmetijskega zemljišča drugim osebam na neobdelovalnih kmetijskih ze­mljiščih dopustiti čebelarjenje, lov, rekreativno nabi­ranje plodov prostorastočih rastlin, zelnatih prostora­stočih rastlin, gob in prostoživečih živali in prosto gibanje.

TUDI ČE POSTAVI TABLO 12X12
+16
-0
Kikkoman

# 27.02.2014 ob 12:33
tt1: o še kako je ustavna moja hoja po tvojem gozdu in nabiranje tvojih borovnic!!!
Samo čakam da me bo kak kmet kje v gozdu ustavi in zateži zaradi tega. Ga bom tožil zaradi omejevanja svobode gibanja, nasilništva in še kaj. Če pa bo imel kmet še kake vile s sabo ali psa, pol pa se šele začne pravna zabava.

Beri ustavo, t..e, z......o.
+6
-7
Perk

# 27.02.2014 ob 13:02
 Ni pa pošteno do kmetov, da morajo potem plačevati davek na zemljišče, čeprav ga uporabljajo tudi drugi.
+2
-5
conse39

# 27.02.2014 ob 13:25
očitno ste zgrešili bistvo članka, ali pa ne razumete o čem govori ta problematika
+3
-2
čofotalček

# 27.02.2014 ob 13:44
 Jaz sem gledel prispevek, kjer je gor kmet z eno majhno tablo "privat, prepovedan prehod". V članku ga ni.
+5
-0
tt1

# 27.02.2014 ob 13:52
piše na neobdelovanih kmetijskih zemljiščih, torej košeni travniki, sadovnjaki ali pa kakšne njive odpadejo...sam imam gozd in nimam nobenih problemov s tem...zaradi mene lahko nabirate borovnice, gobarite, hodite, kolesarite, karkoli...samo sekati ne pustim;) na parceli, ki se obdeluje in na njej rastejo pridelki pa niti pod razno ne bi pustil ničesar, saj vsakršen takšen poseg povzroča škodo in je nedopustno, da bi se vsak pohajač sprehajal po takšni zemlji...sem pa tudi gorski kolesar in se vozim samo po gozdnih cestah, vlakah, poteh,...ja, tudi kršim zakonodajo...
kikkoman- zaradi takšnih kot si ti, je pa po sodiščih takšna gužva in tudi stanje ter odnosi med ljudmi takšni, kot so...zanič...da samo čakaš, da pride kdo, da boš lahko takoj "šel" v konflikt z njim...jao,jao...z zadnjima dvema besedama si vse povedal o sebi...žalostno in zamisli se malo, kaj je narobe s tabo!
Lep dan
+11
-4
Kikkoman

# 27.02.2014 ob 14:02
Perk: Kmetje dobijo subvencije za ta zemljišča... Zato je pošteno in ustavno, da se lahko vsi sprehajamo po teh površinah.

tt1:"sine, ni več socializma, da bi bilo vse javno dobro...treba je spoštovati privatno lastnino..." Si vse povedal o sebi, kar rabim vedet.
+6
-6
tureavanture

# 27.02.2014 ob 14:04
Vsem prepovedat, če bo šlo tako naprej bodo ti kolesarji zahtdvali da se lahko vozijo kjer se jim sprdne
+4
-14
čofotalček

# 27.02.2014 ob 14:11
@tt1
Travnik ni obdelana kmetijska površina in jaz lahko na njem po mili volji nabiram dežnikarice, kukmake, rožice in na splošno vse kar se mi sprdne, če ni zaščiteno seveda.
+5
-2
anny22

# 27.02.2014 ob 14:45
Zakaj pa kolesarji ne pridejo s sendvičem v nahrbtniku?
Butale.
+1
-6
tt1

# 27.02.2014 ob 14:57
Prijavi neprimerno vsebino travnik je kmetijska površina, ki je lahko obdelana ali pa neobdelana...če je košen je obdelana...po tvoje to ni, zato te sprašujem, kaj pa je to potem?

Kikkoman: normalno, da je treba spoštovati privatno lastnino, še posebej, če nekdo vanjo nekaj vlaga- čas, denar, delo...kar je v obdelane površine (njiva, vrt, sadovnjak, travnik) tudi treba...in zaradi tega je treba spoštovati takšno lastnino (če se pogovarjamo samo o tej vrsti nepremičnin) in ne morejo potem npr. takšni nonšalantneži, kot si npr. ti, na njej početi kar jim paše...na našo srečo in na tvojo žalost...predvidevam, da nisi lastnik nobene kmetijske zemlje, gozda ali česa podobnega, ker potem bi bilo tvoje stališče ravno obratno...
+5
-1
Buldog

# 27.02.2014 ob 15:03
@čofotalček
27.02.2014 ob 14:11

Ne bo držalo. Travnik je obdelano kmetijsko zemljišče.

Kmetijska zemljišča po tem zakonu so zemljišča, ki so primerna za kmetijsko pridelavo in so kot kmetijska zemljišča določena v skladu z drugim oziroma tretjim odstavkom tega člena.

Kmetijska zemljišča se s prostorskimi akti lokalnih skupnosti določijo kot območja kmetijskih zemljišč in se razvrščajo v območja trajno varovanih kmetijskih zemljišč in območja ostalih kmetijskih zemljišč.

Za izvajanje 4. in 7. člena tega zakona in za izvajanje določb, ki se nanašajo na skupne pašnike, se poleg zemljišč iz prejšnjega odstavka za kmetijska zemljišča štejejo tudi zemljišča, ki so s prostorskimi akti lokalnih skupnosti določena za nekmetijsko namensko rabo in so v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, glede na evidenco dejanske rabe kmetijskih in gozdnih zemljišč (v nadaljnjem besedilu: evidenca dejanske rabe zemljišč) uvrščena med njive in vrtove, travniške površine, trajne nasade in druge kmetijske površine.

7. člen:
Lastnik, zakupnik ali drug uporabnik kmetijskega zemljišča iz tretjega odstavka 2. člena tega zakona mora:
- obdelovati kmetijsko zemljišče kot dober gospodar;

Vlada določi podrobnejša merila za presojo, ali lastnik, zakupnik ali drug uporabnik kmetijskega zemljišča ravna kot dober gospodar.

Dober gospodar na kmetijskih zemljiščih v rabi izvaja najnujnejše ukrepe v okviru ustrezne tehnologije, zlasti s tem, da:
– redno obdeluje in vzdržuje kmetijska zemljišča;
– zagotavlja ohranjanje oziroma izboljševanje rodovitnosti tal z ustreznim načinom rabe;
– ne povzroča degradacije zemljišč (erozija, zbitost, onesnaženje) z neustrezno tehnologijo;
– zgledno in stalno vzdržuje zemljišča, ki so bila izboljšana z agromelioracijami in hidromelioracijami;
...

Glede na to, da travnik spada med kmetijska zemljišča, me zanima, kaj zate pomeni obdelan travnik? Kako se ga po tvoje obdeluje drugače, kot da se ga kosi?? Kaj je zate ustrezen način rabe travnika po Uredbi, da se bo štelo, da je obdelan po ZKZ?
+3
-1
čofotalček

# 27.02.2014 ob 15:07
  @tt1
Ne vem na kaj se slicuješ ampak po tvoji logiki je obdelana kmetijska površina tudi gozd, ki ga sečeš, kar seveda ni res.
Še, če maš posajene kostanje v gozdu ti jih mam vso pravico obrat, razen v primeru, da maš vidno napisano, da tega ne smem počet. Pa še za tablo obesit rabiš pisno pooblastilo župana tvoje občine, da prideluješ kostanj in ga lahko zaščitiš.

Taka je zakonodaja pri nas. (nepravična in zbirokratizirana)
+2
-1
čofotalček

# 27.02.2014 ob 15:16
@Buldog
Za izvajanje 4. in 7. člena tega zakona in za izvajanje določb, ki se nanašajo na skupne pašnike, se poleg zemljišč iz prejšnjega odstavka za kmetijska zemljišča štejejo tudi zemljišča, ki so s prostorskimi akti lokalnih skupnosti določena za nekmetijsko namensko rabo in so v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, glede na evidenco dejanske rabe kmetijskih in gozdnih zemljišč (v nadaljnjem besedilu: evidenca dejanske rabe zemljišč) uvrščena med njive in vrtove, travniške površine, trajne nasade in druge kmetijske površine.
+1
-1
Mr.Mr.

# 27.02.2014 ob 15:23
Sam sem gorski kolesar in res ne vidim potrebe, da bi si izmišljevali nove poti. Verjetno hočejo več adrenalina. Nesmisel.
+3
-1
smr3k4

# 27.02.2014 ob 15:58
Prijavi neprimerno vsebino My ass "po pomoti"!
+12
-0
amfora

# 27.02.2014 ob 17:18
Bolj kot kolesarji so nevarni in nemarni kmetje, ki z velikimi traktorji in umazanimi
gumami puščajo gnoj na cestah, divjajo z nesluteno hitrostjo skozi naselja. In to
mularija, zraven telefonirajo, ne ozirajo se na udeležence v prometu.
Prav te dni pa so tudi začeli gnojiti, da se že dušimo v gnojnih vonjavah.
Kazen za take prekrše je 1.000.-€ in če bi policija nadzorovala in kaznovala kmete
tako kot kolesarje, bi bila blagajna hitro polna.
+1
-6
Skippy

# 27.02.2014 ob 19:12
@amfora
ja, vse to so res hudi prekrški. Tistih nekaj zaplat gnoja spere prvi dež ali se posušijo po nekaj urah na soncu, povprečne traktor vozi 30-50, tudi ful nevarno, četudi telefonirajo, potem pa je tu še hudo nevarna stvar - vonj!

Raziskavam, da kolesar ne naredi prav veliko škode, ne verjame: "Zaradi njih je nastala čez travnik nova pot.

A živali pa v naravi ne ustvarjajo poti? Saj mora biti vsakemu jasno, da je pritisk kolesarja na podlago zelo majhen.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije