Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Karavanke - 28.02.14

28.02.2014

Naslednji bilten bo 03.03.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | RAZmere | sneg |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

petek, 28. februar 2014, ob 07:59, Ekipa NHWF, ogledov: 1008

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 41

Vse do ponedeljka bo vreme oblačno, v visokogorju pa megleno. Sprva občasne padavine se bodo jutri popoldne krepile - najmočnejše bodo v noči na nedeljo - in v nedeljo čez dan slabele ter do večera ponehale. Sprva bo snežilo nad okrog 1000 m, v nedeljo zjutraj pa bo snežilo tudi v najnižjih delih območja. Zapadlo bo 5 do 15 cm novega snega, nekatere napovedi kažejo tudi več. Nevarnost za plazove se bo zato predvsem v visokogorju nekoliko povečala.

Stanje: Od sredine tedna je bilo pretežno oblačno, za krajši čas tudi delno jasno in za ta čas toplo vreme. Temperature do okrog 1100 m so bile vseskozi nad lediščem, ki je bilo včeraj nad 1700 m. Vrhovi so bili večino časa v oblakih - njihova spodnja meja je bila med 1500 in 1800 m - včeraj popoldne so se ti prehodno dvignili nad vrhove. Pihali so višje občasno že močni JZ do Z, nižje pa J vetrovi. Pod gozdno mejo se je snežna odeja še naprej sesedala. Višje in v osojah, kjer je ta proces počasnejši, so se prožili manjši plazovi sprijetega snega. Krajevno večja nevarnost za plazove je v osojah tik pod grebeni, kjer je obilica napihanega snega.

Napoved: Vse do ponedeljka bo vreme oblačno, v visokogorju pa megleno. Občasno bodo manjše padavine, ki se bodo jutri popoldne okrepile in v nedeljo čez dan slabele ter do večera večinoma ponehale. Sprva bo snežilo nad okrog 1000 m, jutri popoldne pa se bo meja sneženja spuščala in bo zvečer pod 800 m. V nedeljo zjutraj bo snežilo tudi v najnižjih delih območja. Danes bodo pihali višje zmerni, nižje pa šibki JZ do J vetrovi, ki se bodo jutri popoldne in v noči na nedeljo prek JV obrnili na V do SV smer. Do ponedeljka lahko zapade 5 do 15 cm novega snega, nekatere napovedi kažejo tudi več. Nevarnost za plazove se bo zato zlasti višje nekoliko povečala.

eXTReMe Tracker