Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Brez zlomov in zvinov,

Delo - Maja Prijatelj: ... padec pa je kakor skok v vodo - Krpljanje

Za tiste, ki ne smučajo, vendar bi zimo kljub temu radi polno zaužili, je ena od možnosti hoja s krpljami. Pripomoček, zaradi katerega se teža telesa razporedi tako, da se tudi visok sneg pod nogami komaj kaj udira, so nekoč uporabljali lovci in kmeti, danes pa omogoča prijetno in poceni rekreacijo.

Pohode s krpljami kot dodatno ponudbo zimskih rekreativnih dejavnosti organizirajo številni ponudniki športnih programov. V Koren Sportsu iz Tržiča so jih v svojo ponudbo vključili pred približno desetimi leti, tedaj so bili med prvimi v Sloveniji, pove Andraž Koren. Slovenskih strank nimajo veliko, saj tisti, ki želijo krpljati, to počnejo sami ali v okviru planinskih društev. Na vodene pohode v agenciji popeljejo večinoma tuje turiste na zimskih počitnicah v Sloveniji, največ je angleških.

Iz pisarne v Tamar ali Krnico

»Za hojo s krpljami morate imeti le dobro voljo in željo, da se gibljete po zasneženih pokrajinah,« obliko rekreacije, ki ne zahteva posebnih veščin, a kljub temu precej ogreje telo, opiše Andraž. Krplje tu in tam koga ožulijo, zlomi ali zvini pa se ne dogajajo, saj je padec v visokem snegu podoben skoku v vodo. Krpljanje je tudi precej cenejše od drugih zimskih športov, zlasti smučanja.

Če nimate svojih krpelj, jih lahko najamete že za pet evrov na dan in se na pohajkovanje po snežni idili odpravite sami, upoštevajte le opozorila o nevarnostih snežnih plazov. Lahko pa se odločite za skupinski vodeni pohod. Njihove cene se gibljejo med 30 in 70 evri, najbolj so odvisne od trajanja pohoda in števila udeležencev. Tam, kjer so cene višje, je vanje običajno vključen tudi prevoz na lokacijo in nazaj do izhodišča.

Edina preostala obvezna oprema so pohodniške palice z večjimi krpljami, te prav tako izposojajo agencije, ki organizirajo krpljanje. Najprimernejša oblačila za krpljanje so po toploti med tistimi za zimski sprehod in tistimi za tek na smučeh. Najpametneje je, če imamo na sebi več slojev, ki jih ob segrevanju sproti slačimo. Na daljših pohodih, kjer na pol poti ne čaka okrepčilo v planinski koči, je dobro s seboj imeti nahrbtnik ter v njem hrano in pijačo, svetuje Andraž.

V Koren Sportsu po predhodni rezervaciji in ob ugodnih vremenskih razmerah organizirajo pohode iz Planice do koče v Tamarju, od jezera Jasna v Kranjski Gori proti dolini Krnica in po Pokljuki. »Zdaj, ko so snežne razmere dobre, izvajamo tudi pohode okoli Bohinjskega jezera in iz Ljubelja do doma na Zelenici. Pohod traja običajno dve uri v eno smer, sledi počitek v planinski postojanki, nato še ura in pol hoje do izhodišča,« opisuje Andraž. Zlasti pri pohodoma v Tamar in Krnico konfiguracija terena omogoča zabavo v snegu tudi pisarniškemu človeku, pristavi nekoliko v šali. Za krpljanje po bolj hribovitih pobočjih je treba biti že bolje telesno pripravljen. Pri tem se je treba zavedati, da krplje ne morejo nadomestiti derez. Za večje strmine in ledene površine nikakor niso primerne.

V avanturističnem centru Nomad 2000 v svoji ponudbi navajajo enodnevne in večdnevne trekinge s krpljami v Logarski dolini, na Veliki Planini, po gozdovih Pokljuke ali na lokaciji po izbiri strank. Toda realnost zadnjih dveh zim je takšna, da krpljanja na Veliki Planini in v Logarski dolini zaradi pomanjkanja snega niso mogli izpeljati, pove direktor Denis Pilih. Za hojo s krpljami mora na snežno podlago zapasti najmanj deset centimetrov snega. Najlepše in najlažje je hoditi po novozapadlem pršiču.

Primerna že za šestletnike

V agenciji Pac Sports pohodnike vabijo »na raziskovanje skrivnih kotičkov po Bohinju (dolini, vršacih spodnjih bohinjskih gora, Sorici in na Pokljuki)«, po želji in dogovoru pa »raziščejo tudi druge kraje v Sloveniji (Logarsko dolino, okolico Cerkniškega jezera, Bloke)«. Krpljanje v Bohinjski dolini za najmanj štiri ljudi stane 15 evrov, na vrh Možic zahodno od Soriške planine 35 evrov, po »poteh in brezpotjih Pokljuke« 30 evrov, nočno krpljanje z večerjo pa 40 evrov.

Pohode so razdelili po stopnji težavnosti, trajajo pa od dveh (pohod po Bohinjski dolini) do štirih ur (pohod po Pokljuki in na Možic). Krpljanje je vse bolj priljubljeno, zlasti v obdobju novozapadlega snega, povedo v bohinjski agenciji. Zanj se najpogosteje odločajo šolske skupine, družine z otroci – s krpljami lahko hodijo že šestletniki – in pari. Na pohod se je treba predhodno napovedati, običajno jih organizirajo enkrat na teden. Krplje tudi izposojajo: do štiri ure stanejo šest evrov, na dan pa deset evrov na osebo.

Nočno krpljanje

Tudi na Rogli si posamezniki lahko izposodijo krplje in se na pohod med smrekami odpravijo samostojno. V hotelu Planja pa v okviru animacijskega programa za 15 evrov na osebo organizirajo vodeno krpljanje do Koče na pesku, kjer pohodnike čaka okrepčilo s pohorskimi borovničkami. Isto pot lahko na krpljah prehodijo tudi ponoči, konča pa se s savnanjem in kopanjem v velneškem centru hotela. Nekoliko dlje, tri ure, traja vodeni pohod od hotela do Lovrenških jezer.

Na Krvavcu krplje izposojajo za osem evrov na dan, vendar po njih ni veliko povpraševanja, povedo v smučarski šoli Label pro ski. Večje je zanimanje pri podjetjih, ki dogodivščine s krpljami izkoriščajo za motivacijski trening zaposlenih in poslovnih partnerjev. »Če h krpljanju dodate še nekaj rekvizitov, kot so palice in balon, in v ekipo vključite sodelavce, ki se najtežje prenašajo, se lahko razvije prava zabava na snegu.« Včasih se zaposleni na krpljah igrajo tudi iskanje »pogrešanega« v snegu.

»Takšne skupine imamo vsak teden. Med podjetji so večinoma takšna, ki dobro poslujejo. Tu so bila že skoraj vsa zagonska podjetja, ki so pri nas najuspešnejša,« pravijo v šoli Label pro ski. Večje povpraševanje podjetij in posameznikov po dogodivščinah na krpljah so potrdili tudi pri Koren Sportsu in Nomadu 2000.

Maja Prijatelj 
Foto: Leon Vidic 

  27.02.2014

 

 


 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije