Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jurčičev pohod

Delo: V soboto, 1. marca, bo Planinsko društvo Ajdovščina organiziralo 21. Jurčičev pohod.

Začel se bo pred mestno hišo v Višnji Gori, nadaljeval pa mimo starega gradu do vasi Zavrtače. Zložna pot bo nato vodila do hotela na Polževem in po krajšem vzponu na vrh Polževega, kjer bo na 630 metrih najvišja točka pohoda. Sledil bo spust mimo cerkve sv. Janeza Krstnika na Muljavo. Ob poti so stojnice z okrepčili. Osrednja slovesnost bo na Jurčičevi domačiji na Muljavi, kjer bo daljši postanek. Predviden je tudi ogled Kraške jame, kjer je izvir reke Krke. Pohod bosta vodila Mirko Soban in Bogdan Kodele, prijave sprejemajo v TIC Ajdovščina (05 365 91 40) do četrtka, v pisarni društva pa prav tako še v četrtek od 16. do 18. ure. Zbirno mesto je avtobusna postaje Ajdovščina, zmerne hoje je približno pet ur. Strošek izleta je 13 evrov.


Po Jurčičevi poti tokrat na pustno soboto

Dolenjski list: Višnja Gora - Tradicionalni, že 21. Pohod po Jurčičevi poti bo letos potekal na pustno soboto, 1. marca, z začetkom med 7. in 10. uro v starem mestnem jedru v Višnji Gori. Letošnji pohod bo potekal v znamenju 170-letnice rojstva Josipa Jurčiča, pisca prvega slovenskega romana in 50-letnice letnega gledališča na Muljavi, v katerem Muljavci vsako leto uprizarjajo Jurčičeva dela.

Na startu poti bodo za dobrodošlico zaigrali stiški godbeniki, v Mestni hiši pa bo za obiskovalce na voljo ogled razstave ilustracij Kozlovske sodbe v Višnji Gori avtorja Roberta Kuharja.

Na 15 kilometrski poti bodo pohodniki lahko občudovali naravne lepote in bogato kulturno dediščino krajev med Višnjo Goro in Muljavo iz katerih je tudi pisatelj Jurčič črpal navdih za svoje ustvarjanje. Jurčičeva pot je tudi del Krožne poti Prijetno domače, s katero je domača Občina Ivančna Gorica v minulem letu povezala celotno turistično ponudbo v občini.
Osrednja slovesnost bo potekala na Jurčičevi domačiji na Muljavi ob 11.30, kjer bodo pohodnike nagovorili župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad in predsednik Planinskega društva Polž Aleš Erjavec, slavnostni govornik pa bo alpinist, pedagog in pisatelj Viki Grošelj.

Na Jurčičevi domačiji bo za obiskovalce na ogled razstava ilustracij slikanice Prijetno domače za male sanjače, avtorice Dragice Šteh in ilustratorke Tine Zajec. Občina Ivančna Gorica je slikanico, namenjeno najmlajšim, izdala ob letošnjem kulturnem prazniku, v njej pa sta avtorici skozi ilustracije in pesniške verze predstavili dvanajst občinskih turističnih biserov.
Pohodniki z največ kondicije lahko pohod podaljšajo z Muljave še do Krke, kjer bodo za njih odprta vrata Krške jame, obvezen pa bo tudi postanek v nekdanji stari šoli, ki jo je nekoč obiskoval tudi pisatelj Jurčič, danes pa v njej deluje lokalna turistično-informacijska pisarna.
Pohod bo v vsakem vremenu.

G.S., I. N.
 

  26.02.2014


27.02.2014

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije