Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 26.02.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 40

Danes bo dopoldne delno, popoldne pa pretežno oblačno, vrhovi bodo v megli. Tudi jutri bo oblačno in megleno. Možne so občasne rahle padavine, a bo količina padavin majhna. Pihali bodo danes v visokogorju tudi že močni, jutri pa zmerni vetrovi JZ smeri. Verjetnost za spontano plazenje se bo nekoliko zmanjšala, še vedno pa lahko sprožimo plaz na izpostavljenih mestih že ob manjši dodatni obremenitvi.

Stanje: V začetku tedna je bilo delno, včeraj pa pretežno jasno, do današnjega jutra se je povsod pooblačilo, vrhove je ovila megla. Nekoliko se je ogrelo, kar je pospešilo preobrazbo in utrjevanje snežne odeje. Čez noč so se temperature povsod spustile pod, podnevi pa nad ledišče. Pihali so šibki do zmerni vetrovi JZ do Z smeri. Na prisojah so se še prožili manjši talni (večinoma zdrsni) plazovi. Krajevno je nevarnost za plazove še vedno znatna (3. stopnje). Na prisojnih travnatih strmalih so v snežni odeje še vedno prisotne široke prečne razpoke, pod katerimi je možno spontano plazenje. Drugod lahko sprožimo plaz le ob dodatni obremenitvi.

Napoved: Danes bo dopoldne delno, popoldne pa pretežno oblačno, vrhovi bodo že v megli. Tudi jutri bo oblačno in megleno. Možne so občasne rahle padavine, snežilo bo nad okrog 1300 m. Do petka zjutraj lahko zapade le nekaj centimetrov novega snega. Pihali bodo danes v visokogorju v sunkih že močni, jutri pa zmerni vetrovi JZ smeri. Pod gozdno mejo se bo snežna odeja še naprej sesedala in preobražala, v visokogorju in osojah počasneje kot drugod. Verjetnost za spontano plazenje se bo nekoliko zmanjšala, še vedno pa lahko sprožimo plaz ob dodatni obremenitvi - ob slabi vidljivosti in na izpostavljenih mestih z zameti in kložami tudi že ob manjši.

26.02.2014

Naslednji bilten bo 28.02.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | RAZmere | sneg |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije