Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pohod k Arihovi peči

Gorenjski glas - Jože Košnjek: Bogdan Mohor - Ston iz Kranja je še edina živa priča dogodka februarja leta 1945, v katerega spomin na organiziran pohod.

Št. Jakob/St. Jakob v Rožu - Slovenska športna zveza in Slovensko planinsko društvo iz Celovca ter Slovensko prosvetno društvo Rož iz Št. Jakoba v Rožu vabijo v nedeljo, 2. marca na 36. tradicionalni spominski pohod Arihova peč 2014.

Začetek pohoda bo pri Polancu na Čememici/Tschememitzen v Hodnini/Kanin nad Šentjakobom v Rožu. Na pohod bo po predhodni prijavi, prijavnina znaša za odrasle šest, za otroke in mladince pa štiri evre, mogoče kreniti med 9. in 12. uro. Pohod poteka od Čememice mimo obnovljenega partizanskega bunkerja pod Arihovo pečjo, kjer je prva kontrolna točka z žigom, do koča Slovenskega planinskega društva na 1084 visoki Bleščeči planini, kjer bo druga kontrolna točka, in nazaj mimo Ressmanove lovske koče s tretjim kontrolnim žigom do Polanca. Ker so razmere zimske, naj bodo udeleženci primemo opremljeni. Vsak pohodnik bo dobil po vrnitvi topel napitek in malico.
Do izhodišča na Čememici je mogoče priti iz Šentjakoba skozi vasi Leše/Lessach, Svatne/Schlatten in Hodnina/Kanin ali skozi predor Karavanke po izvozu Šentjakob v smeri Kot/Winkl do Hodnine/Kanin, kar organizatorji posebej priporočajo za avtobuse. Udeležencem iz Slovenije, ki bodo prišli skozi predor Karavanke, ni treba kupiti avstrijske avtocestne vinjete. Informacije o morebitni preložitvi pohoda zaradi slabega vremena in nevarnosti plazov bodo na voljo na telefonu 0043 680 1332112 ali na spletni strani Slovenske športne zveze www.ssz.at. Pohod je organiziran v spomin na osem pobitih partizanov iz bunkerja pod Arihovo pečjo 10. februarja 1945. Napad zaradi izdaje so preživeli štirje. Od njih je živ samo še Bogdan Mohor- Ston iz Kranja.

Jože Košnjek 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije