Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 21.02.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 38

V noči na soboto nas v visokogorju znova čaka nova pošiljka snega. Ker se bo okrepil tudi veter, bo ta novozapadli sneg prenašal in gradil zamete in klože. Ker je snega veliko, so potencialno nevarna vsa pobočja, še vedno pa se je treba izogibati strmejšim pobočjem. Ker je vremensko dogajanje v zadnjih tednih precej pestro, se senžna odeja seseda in preobraža počasneje, zato povsod še ni povsem sprijeta. Zato je napoved nevarnosti proženja snežnih plazov ZNATNA (3. stopnje), krajevno pa VELIKA (4. stopnje). Ker nas po sobotnem sneženju čaka lepa nedelja dodatna previdnost ne bo odveč!

Stanje: Sreda je bila topla in deževna. Temperatura na 1000 m je bila okrog 6° na 2000 m pa okoli 2° C. V noči na četrtek se je ohladilo in dež je nad 1000 m prešel v sneg. Zapadlo je od 10 do 40 cm novega snega. Nižje je snežna odeja zaradi dežja namočena, višje pa je sneg bolj suh. V četrtek zjutraj so padavine povsod ponehale, temperature na 1000 m so se gibale okrog ledišča, na 2000 m pa do -3° C. Pihal je šibak veter spremenljivih smeri. Sprožilo se je tudi nekaj plazov različnih velikosti in na različnih ekspozicijah. Temperaturna nihanja so ugodno vplivala na sesedanje in utrjevanje snežne odeje.

Napoved: Danes bo večinoma oblačno in megleno, s temperaturami okrog ledišča. Pihal bo šibak jugozahodni veter. V petek ponoči in v soboto dopoldne bo znova deževalo, višje pa snežilo. Pričakujemo lahko do 20 cm novega snega. Najprej bo snežilo na okoli 1000 m, meja sneženja pa se bo v noči na soboto spustila do okoli 700 m. Ohladilo se bo. V nedeljo nas čaka lepo, sončno in hladno vreme. Že v soboto se bo okrepil tudi severovzhodni veter, ki se bo v nedeljo obrnil na sever. Veter bo sneg prenašal in gradil klože in zamete predvsem na južnih in jugozahodnih pobočjih. Predvsem v visokogorju bo krajevno stopnja nevarnosti ostala VELIKA (4. stopnje).

21.02.2014

Naslednji bilten bo 24.02.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | plaz | RAZmere | sneg | vreme |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije